Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan napušteni bunker pokraj Washingtona, po zamislima povjesničara, uskoro će postati stalni dom američkoga Muzeja hladnog rata.


U njemu će se, kako je izvijestio "Glas Amerike", održavati konferencije i izlagati predmeti povezani sa sukobom dvaju ideoloških sustava koji je počeo nakon Drugog svjetskog rata. 

Vezani članci Melania i Donald Trump Gradonačelnica Seattlea Trumpu: "Zaštitite nas. Vratite se u svoj bunker" Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Objavljen video pljačke nakita vrijednog milijardu eura

Muzej već organizira skupove o događajima iz tog razdoblja američke povijesti. Posljednji je održan u jednoj srednjoj školi pokraj Washingtona - tema su bili mađarski i poljski ustanak iz 1956.

Tijekom hladnoga rata protuzračne rakete bile su razmještene na različitim lokacijama oko glavnog američkog grada i te lokacije su danas napuštene, pa su povjesničari predložili da se jedna od njih iskoristi za Muzej hladnoga rata.

Francis Gary Powers, osnivač muzeja, odrastao je u sjeni hladnoga rata. Vojni zrakoplov kojim je upravljao njegov otac srušen je nad Sovjetskim Savezom 1960.

Muzej hladnog rata pokazuje kako su događaji iz doba hladnoga rata utjecali na međunarodne odnose. David Eisenhower, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Pennsylvanije, kaže da mladi Amerikanci iskazuju velik interes za povijest hladnog rata.

"Oni dobro razumiju hladni rat jer su slušali o njemu, on je dotaknuo mnoge živote i oni jednostavno žele da im se to objasni", kaže Eisenhower.

Američki Muzej hladnoga rata svoje izloške sada izlaže u školama i drugim muzejima, čekajući da se preseli na stalnu lokaciju.