Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanka u 50-im godinama rodila je dijete koje je nosila za svoju kćer koja nije bila u stanju zatrudnjeti jer joj je maternica odstranjena zbog raka, izjavio je liječnik u nedjelju.


Ovaj će slučaj najvjerojatnije izazvati rasprave o rođenjima surogat majki jer se tome protive i vlada i ključna medicinska udruga u zemlji.

Vezani članci Ruska zima, ilustracija Šokantan slučaj u Rusiji: (Ne)majka ostavila djecu u šumi, bez odjeće i na minus 15 stupnjeva Mama i maska Nemoguća misija: Majka pokušala nositi masku s djetetom u naručju pa požalila

Yahiro Netsu, šef klinike za porodiljstvo u Naganu, kazao je da žena rodila u prvoj polovici 2005. godine nakon što je u nju umetnuto jajašce njene kćeri oplođeno suprugovom spermom.

Agencija Kyodo javlja da je to prvi slučaj u Japanu da je žena bila surogat majka za dijete svoje kćerke, zapravo porodivši svoje unuče.

Netsu je izjavio da je dijete - čiji spol nije otkriven - najprije
registrirano kao dijete surogat majke, a da su ga kasnije usvojili kćer i njen suprug, oboje u 30-im godinama.

Japansko ministarstvo pravosuđa ima stajalište da je žena koja rodi, iako ne biološka majka, zapravo majka djeteta za što kritičari tvrde da je stajalište koje ignorira interese djeteta