Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glasovi u glavi su normalna stvar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi ljudi koji čuju "nepoznate glasove u glavi" strahuju da su poludjeli, no psiholozi sada smatraju kako je to toliko uobičajena pojava da se čini posve normalnom.

Rezultati znanstvenih istraživanja pokazali su da barem jedna od 25 osoba redovito čuje glasove u glavi te da ta pojava, suprotno općem mišljenju, uopće ne mora biti znak mentalnog oboljenja, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru. 

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Doduše, mnogi od slušača tih glasova ne traže stručnu pomoć i tvrde kako oni pozitivno utječu na njihov život, ohrabruju ih i inspiriraju. 

- Znamo da velik dio populacije koji čuje glasove nema potrebu obratiti se stručnoj zdravstvenoj ustanovi, dapaće, mnogi kolege smatraju kako je daleko više onih koji pomoć nikad ne potraže, kaže dr. Aylish Campbell.

Osobe koje čuju glasove kažu kako im se čini se da glasovi dolaze izvana, a ne iz vlastitog uma. Tvrde kako nemaju pojma što će ti glasovi kada dođu reći, a mogu se čak uključiti i u razgovor.

Znanstvenici u Manchesteru sada žele utvrditi zašto ti glasovi na neke osobe djeluju pozitivno, a na neke negativno.

No, ima mišljenja da glasovi u glavi samo po sebi nisu ni štetni ni korisni, već to ovisi o tome kako ih se doživljava.

Neki smatraju kako će osoba koja pokušava prevladati neku traumu ili je nesigurna, pati od gubitka samopoštovanja ili se smatra ranjivom, te glasove doživjeti kao opasne i štetne.

- Zbog straha i nerazumijevanja društva i psihijatara, glasovi u glavi su postali općeprihvaćeni kao simptom mentalne bolesti, nečeg što je negativno i čega se treba riješiti, rekao je profesor Marius Romme, predsjednik Intervoicea, udruge "slušača glasova".

Ipak, stručnjaci naglašavaju kako se pokazalo da je čak 70 posto osoba koje čuju glasove u glavi u prošlosti doživjelo traumatični događaj koji ih je, čini se, uzrokovao.

Razgovor o tome, kažu znanstvenici, pomaže da se izbjegne tjeskoba i izolacija koju glasovi u glavi mogu izazvati, iako često prenose vrlo važne poruke koje slušač itekako treba čuti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene