Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski proučavatelj djela Leonarda da Vincija na osnovu dokumenata jednog firentinskog arhiva utvrdio je da je stvarna Da Vincijeva Gioconda pokopana u središtu Firence u tadašnjem samostanu Svete Uršule, danas u napuštenom i ruševnom zdanju.


Mjesto i datum smrti Da Vincijevog modela do sada su bili nepoznati no, zahvaljujući Giuseppeu Pallantiju i njegovom istraživanju starih spisa potvrđeno je da je Mona Lisa doista postojala.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO: Otkriven kodirani rukopis Leonarda da Vincija Slika nije dostupna Mona Lisine usne Leonardo naslikao prstima

Gioconda, odnosno Lisa Gherardini, bila je žena firentinskog trgovca Francesca Del Gioconda. Prema knjizi umrlih župe San Lorenzo, Gioconda je umrla 15. srpnja 1542. u dobi od 63. godine a pokopana je u samostanu Svete Uršule gdje se kao udovica povukla posljednjih godina svog života.

U samostanu je za nju skrbila njena kćer sestra Lucija. U dokumentima također stoji da se na ukopu Lise Gherardini okupila cijela župa što upućuje da je bila javno poznata osoba kao i da je živjela u kući nasuprot onoj obitelji Da Vinci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju