Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki crkveni dužnosnik britanske anglikanske crkve zalaže se da se u crkvama diljem zemlje postave bankomati jer crkve u današnje doba moraju svojim posjetiteljima i sljedbenicima ponuditi puno više usluga korisnih u svakodnevnom životu.


Arthur Hawes, nadbiskup u Lincolnu, objasnio je u utorak za BBC kako primjerice ljudi u izoliranim ruralnim područjima često moraju prijeći ogromne udaljenosti kako bi stigli do prvog bankomata. U takvim bi situacijama bankomati u crkvama bili prava pomoć, tvrdi Hawes.

Vezani članci Mons. Zlatko Koren Ove godine slavlje Velikog petka, ali i Uskrsa bit će na drugačiji način: ''Naučili smo koliko nam redovite stvari mnogo znače'' Procesija \ Završila procesija ''Za križen'' na Hvaru: Nije bilo gužve ni grupiranja, policija je sve pratila

Inspiraciju za svoj prijedlog nadbiskup je našao proučavajući
srednjovjekovne običaje. I tada su se crkve naime koristile za
pružanje mnogih svjetovnih usluga.

U Velikoj Britaniji postoji već u nekim crkvama filijala pošte. To je isto tako pohvalno, smatra Hawes, kao i instaliranje javnih kuhinja ili WC-a unutar crkvi.

"Često je crkva jedina preostala javna zgrada u nekom mjestu", navodi Hawes.

Slžbeni glasnogovornik anglikanske Church of England izjavio je kako je sve jači trend da se raznim uslugama "ojača uloga crkve kao središta njezine zajednice". No prije usvajanja Hawesova prijedloga o njemu se mora izjasniti crkveni vrh, napomenuo je glasnogovornik.