Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je došlo do drame u Opuzenu

Susjedi ga poznaju kao vrijednog poljoprivrednika, ali i psihički nestabilnu osobu: ''Nitko ništa nije poduzeo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Besana, ali i šokantna noć je iza stanovnika Opuzena! Hrvatskog branitelja, čiji su psihički problemi eskalirali zbog buke na dječjem rođendanu, policija je svladala u zoru nakon maratonskih pregovora. Sličnih ispada bilo je i prije. 49-godišnjak je poznat institucijama. Više je puta prijavljen - je li sustav i ovdje zakazao?

Satima su ga policajci nagovarali da siđe s krova obiteljske kuće koju je, prije toga, plinskom bocom digao u zrak. Ali uzalud, oko 13 sati pregovarali su s 49-ogodišnjakom, hrvatskim braniteljem. Svladan je pred zoru, elektrošokerom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jako jugo s kišom VIDEO FOTO Snažan vjetar čupao stabla i odnio krov u Opuzenu: Uništen automobil, oštećen kamion i skladište tvrtke Donacije Ivanu Penteku i njegovoj obitelji Uljepšajmo im blagdane Božić će dočekati u kući bez vode i sanitarnog čvora: "Osjećamo se ostavljeno, da nije bilo donacija..."

Ranije je poslijepodne tijekom intervencije kosirićem ozlijedio dvojicu policajaca. "Dobro se osjećaju, neće biti ozbiljnih posljedica", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Muškarac (49) je i sam završio u bolnici."Ima opekotine nastale eksplozijom plina na velikom dijelu
površine tijela i životno je ugrožen", objasnila je Davorka Bečić, glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske.

Sada je ostao i bez kuće - sve je spalio. Očevid je završen. Opuzenci ga znaju kao vrijednog poljoprivrednika, ali i psihički nestabilnog susjeda. Kažu, problemi su eskalirali.

"Tu je bio rođendan, dica su ispalila konfete i da su dica pucala na njega i onda je nasta kuršlus, počeo je puštat plin", priča Tomislav iz Opuzen. "Radnik je, vridan i sve, a u zadnje vrime su znali svi, i institucije i svatkok, ali nitko ništa nije poduzeo, da s njim nešto nije u redu, da je paranoičan", objašnjava Marko.

Prije 3 godine dvaput je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira. 2016. za napad na službenu osobu, ali i uništenje i oštećenje tuđe stvari. "Privodili smo ga, naravno, u svim tim slučajevima", objašnjava Davorka Bečić.

No, nadležni bi ga sud pustio. "Sudac je donosio svoje odluke na osnovu svojih ovlasti, ne ulazim u
pravosudne ocjene", kaže Tomo Medved, ministar branitelja.

Ministar negira da je to zbog toga, jer su branitelji povlaštena skupina. Kaže: znali su njegovo zdravstveno stanje. Da je bilo zahtjeva - pružili bi mu i psihosocijalnu pomoć. "Nismo imali informaciju, niti traženje o našem uključivanju u pomoć tom čovjeku", tvrdi ministar.

Susjedi tvrde - nije bio pod nadzorom. "Odvezu ga u doktora, doktor ga pusti i vidite šta se desilo, nije trebalo  da su oni bili kako Bog zapovida, čovik bi bija normalan, mislim, ne bi bija
normalan, al' bi bija na terapijama i kuća bi bila zdrava i on bi bio zdrav", kaže Tomislav.

Sličnih incidenata bilo je i u mandatu bivšeg SDP-ova ministra. "Nažalost, zbog neuključivanja u društvo i nedostatka resocijalizacije, branitelji su okrenuti kafićima i kladionicama, samoubojstvima", kaže Predrag Matić, bivši ministar branitelja.

Problematičnog muškarca iz Opuzena, koji je na bolničkom liječenju, policija će kazneno goniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene