Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Jedan tekst razotkrio tužnu hrvatsku stvarnost: Zbog velikog interesa detaljno objašnjavamo kako do naknade koja može iznositi i do 10.000 kuna

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Imaš pravo, ostvari ga Galerija 1/1 >>
Redakcijski pretinci zatrpani su nam e-mailovima s upitima čitatelja u teškim životnim okolnostima koje zanima kako doći do jednokratne naknade. Zbog njih dodatno pojašnjavamo kako ostvariti to pravo.

Primanja nemamo, ne radimo nigdje nego samo pomažemo...

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču uznemirujuću snimku razgovora djelatnice ureda za socijalnu skrb i djeteta - 8 potresna priča Provjereno donosi uznemirujuću snimku razgovora djelatnice socijalne skrbi i djeteta: ''Može se dogoditi da te smjeste u nekakav dom...'' Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Od veljače više ne primam ni 600 kuna... Često sam u dugu zbog plaćanja režija...

Nas je šest u obitelji i samo tata radi... On je hrvatski ratni dragovoljac....

Samohrana majka koja prima socijalnu pomoć...

Osim zdravstvenih, imam i financijske probleme i ne mogu već mjesecima platiti režije...

Moja teta živi s 800 kuna mjesečno, u podrumu, bez vode. Kao dijete je preboljela dječju paralizu. Gledam njene suzne oči, čokolada joj je luksuz. Pomažemo koliko možemo...

Prodala sam kuću zbog bolesti jednog člana obitelji... Sada sam bijedni podstanar... Spavam na tepihu...

Imam kredit, dobio sam otkaz...

Onkološki sam bolesnik, otkad sam na bolovanju, plaća mi je 2800 kuna, plaćam troškove putovanja za Zagreb...

Živim u unajmljenom stanu i veoma sam bolesna...

Otkad smo prije dva tjedna u rubrici Imaš pravo, ostvari ga objavili tekst o jednokratnim naknadama, redakcijski pretinci prepuni su upita čitatelja. Nevjerojatni su uvjeti u kojima žive. Bolesni, siromašni, zaboravljeni... Za sve njih dodatno pojašnjavamo kako da iskoriste pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

Kome se priznaje pravo na jednokratnu naknadu?

Jednokratna naknada priznaje se:

  • samcu ili kućanstvu koje zbog podmirenja izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti (rođenja ili obrazovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, prirodne nepogode i slično) nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe

Može se priznati i:

  • radi nabave osnovnih predmeta u kućanstvu ili nabave nužne odjeće ili obuće ako se nabava nužnih predmeta u kućanstvu odnosno odjeće i obuće ne može osigurati putem humanitarnih organizacija,
  • djetetu ili mlađoj punoljetnoj osobi polazniku srednje škole koji je korisnik prava na uslugu smještaja u udomiteljskoj obitelji za kupnju obveznih školskih udžbenika ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi,
  • korisniku smještaja u kriznim situacijama radi naknade troškova prijevoza u mjesto prebivališta, vlastitu ili udomiteljsku obitelj, dom socijalne skrbi, kod drugog pružatelja usluge, odnosno u drugu ustanovu
  • korisniku usluge smještaja ili organiziranog stanovanja u slučaju trenutačne potrebe koja ne može biti zadovoljena u okviru usluge smještaja ili organiziranog stanovanja

Koji podaci trebaju centru?

"Postupak se pokreće na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti", navode u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zahtjev za jednokratnu naknadu predaje se centru za socijalnu skrb, nadležnom prema mjestu prebivališta osobe. 

"Na internetskim stranicama pojedinih centara za socijalnu skrb objavljeni su obrasci za jednokratnu naknadu s popisom potrebne dokumentacije", dodaju u Ministarstvu.

Primjer obrasca pronađite OVDJE. U njemu ćete morati zaokružiti razlog zbog kojeg tražite naknadu, unijeti osobne podatke, kao i podatke o članovima kućanstva, ali i sve prihode kućanstva (plaća, mirovina, naknada za nezaposlene, porodna naknada, opskrbnina, uzdržavanje, prihod od poljoprivrede, prihod od imovine, honorarna zarada, prihodi po drugim osnovama).

Traže se i podaci o imovnom stanju kućanstva korisnika i ostalih članova, o eventualnom sklopljenom ugovoru o uzdržavanju, ostvarenim prihodima po drugim osnovama.

Na dnu ovog obrasca stoje i popisani dokumenti potrebni za ostvarivanje prava. To su:

  • uvjerenje o redovitom obrazovanju – za djecu na srednjoškolskom obrazovanju i studiju
  • dokaz o postojanju osnovne životne potrebe koju nije moguće samostalno podmiriti (predračun, račun i sl.)
  • preslika osobne iskaznice podnositelja zahtjeva ili dokument s OIB-om
  • preslika kartice tekućeg računa /IBAN/ - u slučaju isplate na račun

U ovom postupku oslobođeni ste od plaćanja upravnih pristojbi i troškova postupka.

U postupcima priznavanja prava u sustavu socijalne skrbi u prvom stupnju odlučuje centar za socijalnu skrb nadležan po mjestu prebivališta stranke, koji je dužan utvrditi sve činjenice i okolnosti odlučujuće za ostvarivanje pojedinog prava i donošenje odluke o zahtjevu.

U postupcima koji se vode pri centrima za socijalnu skrb osoba ima mogućnost sudjelovanja u postupcima i davanja izjave na zapisnik, a sve radi zaštite svojih prava i interesa te utvrđivanja činjeničnog stanja.

Što nakon predaje zahtjeva? 

Nakon predaje zahtjeva za jednokratnu naknadu pokreće se upravni postupak. Centar za socijalnu skrb u postupku utvrđuje opravdanost zahtjeva, tj. može li korisnik svojim prihodima ili imovinom samostalno namiriti potrebu za koju je jednokratna naknada zatražena.

"Protiv odluke centra za socijalnu skrb osigurana je kontrola zakonitosti, i to pravom na izjavljivanje žalbe na način i u rokovima određenim svakim pojedinim rješenjem centra", napominju u Ministarstvu, koje smo pitali i kako te po kojim kriterijima se odlučuje tko odgovara uvjetima za naknadu, odnosno kako djelatnici centra odlučuju da netko, primjerice, nema za osnovne životne potrebe. 

"Ako je osoba predala zahtjev za jednokratnu naknadu radi nabavke osnovnih predmeta u kućanstvu, mora se utvrditi može li se isto osigurati putem humanitarnih organizacija, a stručni djelatnici centra provode izvid na terenu. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju ili uvidom u dohvat podataka u Socskrb aplikacije o prihodima ili imovini utvrđuje se može li osoba financirati nabavku zatraženog predmeta."

Točnost podataka

Za točnost podataka navedenih u zahtjevu za priznavanje prava u sustavu socijalne skrbi podnositelj odgovara materijalno i kazneno.

Sudovi, financijske institucije i druga tijela dužni su na zahtjev Zavoda, odnosno Centra bez odgađanja dostaviti podatke o prihodima i imovini podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva.

Broj odobrenih naknada

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u 2021. godini ukupno su priznate 70.934 jednokratne naknade, od kojih se najveći dio odnosi na priznavanje prava zbog elementarne nepogode, i to njih 13.733.

Koliko iznosi jednokratna naknada?

Jednokratna naknada daje se u novcu ili u naravi u slučaju da centar utvrdi da postoji mogućnost da bi korisnik mogao novac potrošiti nenamjenski.

U jednoj kalendarskoj godini samac može dobiti 2500 kuna. Kućanstvo ima pravo na najviše 3500 kuna godišnje.

Zakonom je propisano da u osobito opravdanim slučajevima, kada to zahtijevaju životne okolnosti u kojima se korisnik našao, Zavod, odnosno centar za socijalnu skrb, može jednom godišnje priznati jednokratnu naknadu u iznosu do 10.000 kuna.

Zakonom o socijalnoj skrbi, koji više nije na snazi, bila je propisana prethodna suglasnost Ministarstva za uvećanu jednokratnu naknadu, ali stupanjem na snagu novog Zakona prethodna suglasnost Ministarstva više nije potrebna.

U 2021. godini priznate su 442 uvećane jednokratne naknade.

Popis centara kojima se možete javiti

Zbog specifičnih životnih okolnosti u kojima se nalaze najbolji savjet za sve naše čitatelje je da se obratite nadležnom centru za socijalnu skrb i objasnite im uvjete u kojima živite, koliko vas je u kućanstvu, koja primanja imate, od čega bolujete... Na temelju toga centar će procijeniti imate li pravo na naknadu.

Na stranicama Ministarstva socijalne skrbi nalazi se popis nadležnih centara. Možete ga otvoriti OVDJE. U padajućem izborniku kao vrstu pružatelja usluge odaberete Centar za socijalnu skrb, a onda i županiju kojoj pripadate. Nakon toga će vam se izlistati kontakti.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene