Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Može se dobiti i do 10.000 kuna: Kako do jednokratne novčane pomoći od države

Kako do jednokratne naknade
Kako do jednokratne naknade Getty Images
Aktualno Galerija Kako do jednokratne naknade Kako do jednokratne naknade Foto: Getty Images Kako do jednokratne naknade Kako do jednokratne naknade Foto: Getty Images +0 Pravo na jednokratnu naknadu Galerija 1/3 >>
Osim novih mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, sustav socijalne skrbi još od prije za najsiromašnije članove društva priznaje pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

Divljaju cijene svega, od energenata preko nekretnina do hrane, a suživot s inflacijom sve je teži jer prihodi ne prate rast životnih troškova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Doznajte imate li pravo na uskrsnicu i o čemu ovisi hoće li je neki poslodavac isplatiti

Vlada je donijela neke mjere za ublažavanje rasta cijena energenata, poput proširenja mjere vaučera za režije ili energetskog dodataka, no mnogi se i dalje koprcaju ispod praga siromaštva.

Oni najsiromašniji, i prije ovog inflatornog udara, imaju pravo na jednokratnu naknadu. Može se dobiti novčana naknada ili se osobi može priznati pravo na naknadu u naravi.

Kako do jednokratne naknade Kako do jednokratne naknade Foto: Getty Images

U Ministarstvu za socijalnu skrb objašnjavaju u kojim slučajevima se naknada priznaje:

  • samcu ili kućanstvu koje zbog materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe nastale zbog rođenja ili školovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, elementarne nepogode i sl.
  • obitelji zbog nabave osnovnih predmeta u kućanstvu ili nabave nužne odjeće i obuće
  • korisniku prava na smještaj u udomiteljsku obitelj koji je učenik osnovne ili srednje škole za kupnju obveznih školskih udžbenika, ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi
  • korisnicima privremenog smještaja u kriznim situacijama radi naknade troškova prijevoza u mjesto prebivališta, vlastitu ili udomiteljsku obitelj, dom socijalne skrbi, kod drugog pružatelja usluge odnosno drugu ustanovu
  • Centar za socijalnu skrb može iznimno priznati jednokratnu naknadu korisnicima usluge smještaja, odnosno organiziranog stanovanja u slučaju ako ta potreba nije zadovoljena u okviru usluge smještaja, organiziranog stanovanja ili naknade ostvarene po drugoj osnovi

Koliko iznosi jednokratna naknada?

Ukupni iznos priznatih jednokratnih naknada u jednoj godini ne može biti više od 2500 kuna za samca, odnosno 3500 kuna za kućanstvo.

Kako do jednokratne naknade Kako do jednokratne naknade Foto: Getty Images

Jednokratna naknada može se priznati u naravi ako Centar za socijalnu skrb utvrdi da postoji osnovana pretpostavka da korisnik novac neće koristiti namjenski.

Jednokratna naknada do 10.000 kuna 

Jednokratna naknada može se isplatiti i u većem iznosu. No Centru za socijalnu skrb za to je potrebna prethodna suglasnost Ministarstva socijalnog sustava. Kad primi takav zahjev, Ministarstvo ima 15 dana da donese odluku.

"Uvećana jednokratna naknada može se priznati u najvišem iznosu do 10.000 kuna", napominju.

Jednokratna naknada za pogrebne troškove

Jednokratna naknada za pogrebne troškove priznaje se za pogreb osobe koja nema zakonskog ili ugovornog obveznika uzdržavanja na temelju sklopljenog ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, i to:

  • za pogreb osobe koja je u trenutku smrti korisnik prava ili član kućanstva koje je korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu i
  • za pogreb osobe koja je u trenutku smrti korisnik smještaja ili organiziranog stanovanja

Centar za socijalnu skrb će za osobu koja ima prihod ili imovinu zatražiti povrat pogrebnih troškova od njegovih nasljednika.

Kako do jednokratne naknade Pravo na jednokratnu naknadu Foto: Getty Images

Jednokratna naknada za pogrebne troškove priznat će se do iznosa osnovnih troškova pogreba u mjestu smrti  ili mjestu pogreba. U iznos se ubrajaju i troškovi prijevoza pokojnika.

Naknadu isplaćuje nadležni Centar za socijalnu skrb. Može je isplatiti fizičkoj ili pravnoj osobi koja je podmirila troškove pogreba ili pogrebnom poduzeću.

Gdje predati zahtjev za jednokratnu naknadu?

Zahtjev za jednokratnu naknadu podnosite nadležnim Centru za socijalnu skrb.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene