Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Turskoj

Ivana Petrović o Erdoğanovoj pobjedi: "Počeo je državnički govor, a onda zaplovio u mitske priče"

Cijelu noć u Turskoj je trajalo slavlje pristaša predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, nakon što je osigurao još jedan petogodišnji mandat. Ondje je i reporterka i urednica vanjske politike Ivana Petrović, koja se uživo u Dnevnik Nove TV javila s analizom turskih izbora.

Tisućama okupljenih ispred predsjedničke rezidencije u Ankari turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan – koji je osvojio još jedan petogodišnji mandat – poručio je da nema ljutnje ni zamjerki prema bilo kome, a stanovnike Turske pozvao na jedinstvo. Poraženi kandidat oporbe Kemal Kılıçdaroğlu najavio je da će nastaviti borbu.

Njegov pobjednički govor uživo je iz Turske komentirala Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

"Prve dvije minute bile su zaista državnički govor, a nakon toga je predsjednik zaplovio u mitske priče o panislamizmu i svim mogućim zavjerama i urotama protiv Turske i protiv njega. Negdje u tom kolopletu ustvrdio je da će on obnoviti područja razorena potresom i dići tursku ekonomiju koja je doista slaba, za što je prethodno okrivio pandemiju", rekla je Petrović.

"On svojem euforičnom, razdraganom biračkom tijelu nije rekao kako će to napraviti. Žestoko se okomio na opoziciju, što nije samo priprema za predstojeće lokalne izbore već i nezadovoljstvo vlastitom pobjedom koja je bila doista vrlo tijesna", napomenula je.

Pročitajte i ovo Slavlje na ulicama Istanbula Treći mandat Erdogan proglasio pobjedu na izborima: Putin čestitao svom "dragom prijatelju"

Petrović se osvrnula i na značaj koji će Erdoğanova pobjeda imati na odnose sa Zapadom.

"Njegova vanjska politika već je dobro proklizala prema Rusiji i Kini. Meni je zanimljivo što je rekao analitičar Yusuf Kanli: Zaljevske zemlje pumpaju turske banke novcem koje one ne mogu vratiti, a to se ne može odvijati bez blagoslova Amerike. Prema tome ispada da Amerika doista podržava Erdoğana", rekla je.

"Međutim, Erdoğan ima velik prijepor s Washingtonom i Washington s njim, a to su vojni avioni F-35. Amerika je Tursku, nakon što je ona kupila ruski raketni sustav, izbacila iz konzorcija o kupnji aviona. Turska je te avione platila, a oni nisu isporučeni. Prema tome, Erdoğan će morati razgovarati i s Washingtonom i s Bruxellesom", dodala je.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan dijeli novac djeci odlazak nakon 20 godina? Erdogan glasao u Istanbulu odakle prati izbore: Na biralištu djeci dijelio novac

Na kraju je komentirala Erdoğanov odnos prema zemljama u hrvatskom susjedstvu.

"Bez obzira na promjene političkih snaga u BiH, njegov će utjecaj i dalje ostati jak, baš kao i na Kosovo, i na Srbiju, i na Crnu Goru, i na Makedoniju. Tako će biti dok god turski predsjednik gradi koncept neoosmanizma, kojim je, rekla bih, opsjednut", rekla je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene