Ruski raketni sustav S-400 (Foto: AFP)
Ruski raketni sustav S-400 (Foto: AFP)

SAD je zbog planirane kupovine najmodernijeg ruskog protuzračnog sustava S-400, Turskoj zaprijetio, uz uvođenje drugih sankcija, i izbacivanjem iz sudjelovanja u programu najmodernijeg američkog stealth ratnog zrakoplova F-35.


"Jasno smo upozorili Tursku da će njihova potencijalna nabava sustava S-400 rezultirati preispitivanjem turske participacije u programu F-35 te dovesti u rizik i buduće transfere naoružanja u Tursku te može dovesti i do potencijalnih sankcija", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino na konferenciji za medije, a prenosi Sputnik.

Vezani članci Džavad Zarif (Foto: AFP) Iranski šef diplomacije: SAD ne brine bombardiranje djece u Jemenu njihovim oružjem, nego napad na rafinerije Limun (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Od limuna do kečapa: Europska komisija najavila javnu raspravu o popisu proizvoda iz SAD-a za koje bi se uvele carine

Palladino je naglasio da je američki stav oko Turske i njihove potencijalne kupnje sustava S-400 ostao isti te da bi Washington htio surađivati na području protuzračne obrane s Turskom.

Prošlog mjeseca turski Hurriyet Daily News prenio je izjavu jednog visokog američkog dužnosnika da će SAD ukinuti proces prodaje protuzračnog sustava Patriot Turskoj ako Ankara doista nabavi ruski protuzračni sustav S-400.

U prosincu 2018. godine američki State Department odobrio je prodaju sustava Patriot Turskoj u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara.