Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ankara na mukama

Amerikanci povećali prijetnju Turskoj: Ako kupe ruski sustav S-400, ništa od F-35 stealth aviona

Ruski raketni sustav S-400 (Foto: AFP)
Ruski raketni sustav S-400 (Foto: AFP) Foto: Afp
SAD je zbog planirane kupovine najmodernijeg ruskog protuzračnog sustava S-400, Turskoj zaprijetio, uz uvođenje drugih sankcija, i izbacivanjem iz sudjelovanja u programu najmodernijeg američkog stealth ratnog zrakoplova F-35.

"Jasno smo upozorili Tursku da će njihova potencijalna nabava sustava S-400 rezultirati preispitivanjem turske participacije u programu F-35 te dovesti u rizik i buduće transfere naoružanja u Tursku te može dovesti i do potencijalnih sankcija", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino na konferenciji za medije, a prenosi Sputnik.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Palladino je naglasio da je američki stav oko Turske i njihove potencijalne kupnje sustava S-400 ostao isti te da bi Washington htio surađivati na području protuzračne obrane s Turskom.

Prošlog mjeseca turski Hurriyet Daily News prenio je izjavu jednog visokog američkog dužnosnika da će SAD ukinuti proces prodaje protuzračnog sustava Patriot Turskoj ako Ankara doista nabavi ruski protuzračni sustav S-400.

U prosincu 2018. godine američki State Department odobrio je prodaju sustava Patriot Turskoj u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene