Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većinu stresa najčešće 'izazivamo' sami, tj. stres je u manjoj mjeri posljedica nekih vanjskih okolnosti i obveza, smatra njemački fizičar, esejist i autor mnogih popularno-znanstvenih djela Stefan Klein.


U intervjuu za hamburški časopis 'Emotion', Klein je rekao kako smatra da većinu vremena i 'živaca' gubimo pokušavajući se istodobno koncentrirati na više stvari.

Vezani članci PR Biti opušten ili upravljati emocijama? U ovo vrijeme i upravljanje je izazov Savladavanje stresa Savladavanje stresa: 3 poteza koja djelotvorno tjeraju životnog neprijatelja

'Mislim da sve više postajemo žrtvama raspršene pozornosti, a iznimno je teško postići istodobnu fokusiranost na više stvari. Vjerujem da je upravo to najčešći uzrok svakodnevnog stresa, a ne, primjerice, strogo određen vremenski raspored obveza', rekao je Klein.

'Svi mi sami možemo odlučiti kako upravljati vlastitim vremenom, s više ili manje uspjeha. Visoka očekivanja uglavnom nam daju osjećaj da ne držimo pod kontrolom tijek dnevnih događaja. Bojimo se posljedica kad ne uspijemo ispuniti vlastita očekivanja, a sve može biti puno jednostavnije, samo stvari moramo pokušati držati pod kontrolom', smatra Klein.