Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo poznat fenomen

'Skakanje' svjetla po oblacima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan rijedak i slabo poznat fenomen zaokupio je pažnju kako entuzijasta, tako i znanstvenika. Radi se o vrlo brzim promjenama svjetla iznad oblaka.

Nakon što su znanstvenici proučili fenomen promjene svjetlosti iznad oblaka, pojavila se i prva teorija koja to pokušava objasniti. Dakle, teorija kaže kako oslobađanje munje u olujnom oblaku može privremeno promijeniti električno polje iznad oblaka, gdje ledeni kristali reflektiraju svijetlo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'VRATA' U PODZEMNI SVIJET Otkriven razlog nastanka fenomena iz Sibira koji plaši lokalce Slika nije dostupna Znanjem protiv straha 'VRATA' U PODZEMNI SVIJET Prirodni fenomen iz Sibira koji plaši lokalce

Takvo novo električno polje preorijentira geometriju kristala tako da oni na drugačiji način reflektiraju svjetlost. Drugim riječima, oslobađanje munje uzrokuje nagli prijelom odraza svjetlost na oblaku, ali kako je efekt samo privremen, kristali se vrlo brzo vraćaju u prvobitnu orijentaciju.

U posljednjih nekoliko godina ovom fenomenu se pridaje sve više pozornosti pa znanstvenici pozivaju sve koji snime sličan fenomen, da ga podijele s njima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene