Trostruko Sunce na nebu (Foto: Screenhot Twitter/CGTN)
Trostruko Sunce na nebu (Foto: Screenhot Twitter/CGTN)

U gradu Hailun na sjeveroistoku Kine u srijedu se na nebu pojavio rijedak prirodni fenomen - trostruko Sunce.


Fenomen trostrukog Sunca trajao je tek 15-ak minuta u ranim jutarnjim satima, no bilo je to sasvim dovoljno da ga vidi većina stanovnika Hailuna i da se vijest brzo proširi po društvenim mrežama.

Vezani članci Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Prosvjednici u Hong Kongu ne poštuju zabranu nošenja maske Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Vrhunac nasilnih prosvjeda u Hong Kongu: Prosvjednici na policiju bacaju molotovljeve koktele, jedna osoba upucana

Twin suns in Star Wars? A triple sun in reality pic.twitter.com/3ajtCcwjp7

Ovaj rijetki astronomski fenomen ima više imena (lažno Sunce, pasunce, parhelij, SunDog, fantomsko Sunce, ledena jeka), a u Zemljinoj atmosferi prestavlja optičku pojavu dviju svijetlih mrlja na 22° s obje strane Sunca na istoj visini nad obzorom. Pojava je srodna halou, a nastaje kada Sunce (rjeđe i Mjesec) svijetli kroz rijedak oblak heksagonalnih kristalića leda, koji su orijentirani tako da im je glavna (heksagonalna) os usmjerena okomito.

Sve te pojave nastaju lomom zraka svjetlosti na kristalićima leda pa se pojavljuju djelomično spektralne boje ili nastaju refleksijom svjetlosnih zraka na plohama kristalića leda uz pojavu bjeličaste boje ili pak nastaju zajedničkim djelovanjem obaju procesa. Dogodi se samo kada ledeni kristali stvore oblake na visini od oko 6000 metara te potom reflektiraju sunčeve zrake.