Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sibiru je pronađen DNK posve novog hominida, a znanstvenici su ga izvukli iz kosti stare 40.000 godina.


Vjeruje se kako kost pronađena u špilji Denisova, u Altajskom gorju, pripada nepoznatom i izumrlom evolucijskom prethodniku modernog čovjeka, no ipak nije karika koja nedostaje. Radi se o kosti prsta, koju su još 2008. godine pronašli arheolozi Antolij Derevijanko i Mihail Šunkov, sa ruske Akademije znanosti u Novosibirsku.

Vezani članci Slika nije dostupna Pronađena nepoznata vrsta dinosaura Slika nije dostupna U Kongu pronađeno više od 125.000 gorila!

Genetičari Svante Pääbo i Johannes Krause, s instituta za evolucijsku antropologiju, Max Planck, zajedno su sa svojim timom uzeli uzorke fosila i izvadili DNK iz mitohondrija. Isti je tim prethodno DNK izvukao i u slučaju neandertalca te drugih prethistorijskih ljudskih predaka. Ono što su otkrili iz DNK analize, jest da se Hominid-X, kako su ga nazvali, odnosno njegov DNK od modernog ljudskog razlikuje u gotovo dvostruko više pozicija nukleotida, u odnosu na DNK neandertalca.

Znanstvenici su došli do zaključka kako je hominid iz pećine Denisova, s modernim čovjekom zajedničkog pretka imao tek prije milijun godina, no traganje za lozom novog hominida nije bilo nimalo lako, piše Science. Tim s Max Planck instituta se nada i kako će doći do podataka o izvornom porijeklu Hominida-X, daljnjim proučavanjem njegove DNK. Ovo otkriće je zanimljivo i utoliko, što se prvi puta baziralo isključivo na analizi genoma, a ne na rekostrukiciji iz fosila.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju