Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkriće 'karike koja nedostaje' između čovjeka i majmuna moglo bi promijeniti naše shvaćanje vlastite evolucije, kažu znanstvenici.


Znanstvenici vjeruju da dva milijuna godina star fosilizirani dječji kostur, koji je pronađen u južnoj Africi, predstavlja sasvim novu vrstu koja pripada prijelaznom razdoblju od majmunolikih predaka do modernog čovjeka, prenosi Daily Mail. Znanstvenici tvrde da bi ovo otkriće moglo razbiti jedan od najvećih misterija evolucije, konkretno, kako i kada su ljudi počeli hodati na dvije noge.

Vezani članci Slika nije dostupna OTKRIĆE KOJE ĆE PROMIJENITI TIJEK EVOLUCIJE 'Vrijeme je da otvorimo naše umove' Slika nije dostupna 73 posto Amerikanaca vjeruje da je Bog stvorio čovjeka

I dok su nalazi ostataka obično dijelovi kostiju ili zubi, posljednje otkriće je gotovo cijeli kostur. Kosti je u južnoj Africi pronašao profesor Lee Berger iz sveučilišta u Johannesburgu u spiljama koje su pod UNESCO-vom zaštitom od 1994. 'Otkriće je prekrasno i uzbudljivo. Pronaći cijeli kostur za razliku od par zuba ili kosti ruke je rijetkost,' rekao je profesor.

Ovaj će kostur, zajedno s ostalim fosilima, pomoći znanstvenicima da shvate kako su se razvijali naši preci od majmunolikog Australopithecusa, koji se pojavio u Africi prije 3.9 milijuna godina, do Homo habilisa, prve vrste ljudskog tipa koji se pojavio 2.5 milijuna godina. Znanstevnici misle da novootkrivena vrsta spada u razdoblje između.