Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živjeli!

Astronauti na stanici odsad će piti vodu dobivenu iz mokraće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti su na Međunarodnu svemirsku postaju u srijedu prispojili sustav za pročišćivanje vode i postavili dvije nove spavaće sobe dok su se ostali članovi postave pripremali za izlazak u svemir kako bi popravili sustav napajanja energijom.

Radovi su dio posljednjih napora u dovršenju 100 milijardi dolara vrijednog kompleksa koji orbitira oko Zemlje prije 2010. kada će 'space-shuttleovi' otići u mirovinu. U projekt je uključeno 16 država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sojuz s južnokorejskom astronauticom pristao na ISS Slika nije dostupna Astronauti popravili motor na svemirskoj postaji

Tijekom posljednjih 10 godina NASA-ina flota 'space-shuttleova' osiguravala je glavninu isporuka, izgradnje i popravaka na postaji uz redovne posjete sedmočlanih posada i tereta koji je dostizao 22.680 kilograma.

Energetski sustav raketoplana proizvodi vodu kao nusproizvod, a ta se voda sprema i prebacuje na postaju.

Iduće godine NASA i njezini međunarodni partneri planiraju udvostručiti posadu postaje na šestero što sustav za pročišćivanje vode čini još važnijim.

Novi sustav uzima mokraću, kondenziranu vlagu i druge otpadne vode i pretvara ih u pitku vodu.

Prvi uzorci mokraće mogli bi biti prerađeni već u četvrtak a NASA se nada da će raketoplan vratiti uzorke na analizu na Zemlju. Sustav treba raditi 90 dana prije no što će posadi biti dopušteno da počnu piti u njemu prerađenu vodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene