Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijunima godina najveća svjetska rijeka tekla je od Atlanstkog prema Tihom oceanu, s istoka na zapad, dakle u obrnutom smjeru od današnjeg, pokazala su istraživanja.


Proučavajući sedimentne stijene u središnjem dijelu Južne Amerike, znanstvenici su pronašli minerale koji potječu s istoka kontinenta, odnosno sa strane koja gravitira Atlantiku.
 
Geolog Russell Mapes kaže da je jedino objašnjenje upravo to da je Amazona prije nekih 145 do 65 milijuna godina tekla s istoka na zapad. 

Vezani članci Iz tla uz samu kuću izvire voda Uz kuću u Petrinji mu izvire voda: "Ovo se nikada nije dogodilo, bojim se samo što je ispod" Vojska dovozi kontejnere u Banovinu - 3 Mnoge obitelji još nisu dobile kontejnere, ali pomoć i dalje stiže. Crveni križ počinje s drugačijim režimom rada, pogledajte kakve su novosti

Mapes uskoro planira prezentirati tu tezu kolegama na sastanku geologa u Philadelphiji.

Starost stijena na Južnoameričkom kontinentu bitno se razlikuje ovisno o tome nalaze li se s istočne ili zapadne strane kontinenta.

Starije stijene nalaze se na istoku. Zbog intenzivne geološke aktivnosti na Andama, stijene sa zapadne strane su znantno mlađe. 

Da je Amazona oduvijek tekla prema istoku, kao što teče sada, mnogo mlađi minerali sa zapada bili bi pronađeni u sedimentu, nanenešeni s Anda. 

- No, takve nismo pronašli, kaže Mapes. 

Umjesto toga pronađeni su stariji minerali s istočne strane kontinenta, koji su nastali u vrijeme razdvajanja južnoameričke i afričke tektonske ploče. 

Taj je događaj vjerojatno uzrokovao prvotni tok rijeke prema zapadu, noseći minerale s istoka u središnje dijelove kontinenta.  

Nakon toga, brazda koja se pojavila na sredini kontinenta i pružala se prema sjeveru i jugu, promijenila je tok Amazone, koja je sad slila u brazdu te jednim dijelom tekla više istočno prema Atlantiku, a drugim više zapadno, prema Andama. 

Materijal koji je voda donijela sa sobom počeo se taložiti u susretu s Andama zatvorivši prolaze i voda je počela izvirati i slijevati se prema središtu kontinenta. 

Nakon milijuna godina Amazona je probila svoj put prema istoku, smjeru u kojem teče i danas.