Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradski ured za zdravsto, rad, socijalnu politiku i branitelje i Poliklinika za bolesti dišnog sustava pokrenuli su od danas program ranog otkrivanja raka pluća i bronha kod pušača u dobi od 40 do 60 godina, koji će svakodnevno do kraja godine moći obaviti besplatni kontrolni pregled svojih dišnih organa.


Cilj akcije, koja će Grad stajati 500 tisuća kuna, jest smanjiti smrtnost od karcinoma pluća i bronha pravovremenim otkrivanjem početnih promjena na stanicama kako bi se na vrijeme poduzele odgovarajuće dijagnostičke i terapijske mjere.

Vezani članci Karcinomi glave i vrata - 4 Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost Slika nije dostupna Rak pluća mogao bi se otkrivati putem daha

Svi zainteresirani pušači koji žele obaviti pregled mogu se javiti u Polikliniku svakog radnog dana između 12 i 14 sati te između 17 i 19 sati. Nakon što popune upitnik, obavit će zdravstveni pregled koji obuhvaća snimku pluća, citološki pregled iskašljaja koji ukazuje na početne promjene na sluznici bronha, te izmjeriti ugljični monoksid u perifernoj krvi. Dobiveni nalaz uz zaključno mišljenje i preporuke bit će dostavljen pacijentu i njegovom obiteljskom liječniku.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će Gradski ured za zdravstvo svaka tri mjeseca izvještavati o odazivu i rezultatima pregleda kao i o broju novih nepušača za koje će Grad pripremiti i posebne nagrade.

Od karcinoma pluća i bronha u 2006. godini umrlo je 3.300 Zagrepčana, najčešće zbog posljedica pušenja, a najugroženija je populacija između 40 i 60 godina starosti, istaknula je ravnateljica Poliklinike dr. Alma Rožman.

Dr. Rožman kaže da će u slučaju nedovoljnog odaziva na preglede, u akciju biti uključeni i liječnici opće prakse kako bi svoje pacijente pušače upoznali s programom besplatnih pregleda.

Liječnici ističu da u ugroženu skupinu spadaju svi pušači koji puše više od 15 cigareta dnevno.