Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da vitamin E kod sredovječnih pušača pomaže u prevenciji smrti od raka i bolesti srca.


Istraživači s National Cancer Institute svoje rezultate temelje na 19-godišnjem praćenju 29092 sredovječnih muškaraca iz Finske.

Vezani članci Veće cijene cigareta i žestokih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 WHO upozorava: Ne postoji razlika između cigareta i uređaja za grijanje duhana Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača (Screenshot YouTube) Evo što cigarete rade vašim plućima: Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača

American Journal of Clinical Nutrition je objavio da je kod ispitanika s najvišom koncentracijom vitamina E u krvi zabilježena najmanja smrtnost.

Visoka razina vitamina E je bila povezana s 30% manjim rizikom za smrt od bilo kojeg uzroka, te za 21% manjim rizikom za smrt od raka i 19% manjim rizikom za smrt od bolesti srca.

Pokazalo se da je optimalna razina vitamina E između 13 i 14 mg/l, te da viša koncentracija nema još veći pozitivan učinak.

Poznato je da je vitamin E snažan antioksidans koji potpomaže funkcioniranje imunološkog sustava te onemogućava razvoj krvnih žila nužnih za rast tumora, objašnjavaju znanstvenici.