Uznemirujuće fotografije na kutijama cigareta već su se pojavile na hrvatskom tržištu i prije nego je Hrvatska promijenila zakon. Ministar zdravstva najavljuje da će ga Vlada donijeti za 10-ak dana.


Iskašljavanje krvi, operacija pluća, posljedica raka grla - uznemirujuće fotografije su nakon duhanskih pakiranja sada i na kutijama cigareta.

Vezani članci Kutija cigareta, ilustracija Nevjerojatan ulov na granici: Grka uhvatili s više od 305.000 kutija cigareta Pušenje (Foto: Twitter) - 4 Stravično! Svaki pušač zabrinut će se kad vidi jezive slike prostorija u kojima su živjeli pušači

"Ružno mi je to. Sad se i ja premišljam da li da nastavim pušiti, jer ne želim to imati na stolu", kaže Leo.

"Evo, ja sakrio u drugu futrolicu. Tako da ne vidim neke koristi od toga", kaže Kristijan.

Dio proizvođača već je i u Hrvatskoj krenuo s tom praksom. Iako još uvijek nije donesen Zakon o ograničavanju duhanskih proizvoda.

"To je posve logično, jer vi morate plasirati proizvod u zemlju koja poštuje EU direktive, a imate proizvod koji nije s tim u skladu. Stoga industrija radi prema svojim interesima", pojasnila je Biljana Borzan, članica Odbora za javno zdravstvo u EU parlamentu. 

Zakon se trebao donijeti još u petom mjesecu prošle godine. Hrvatska je probila sve rokove zbog čega nas je Europska Komisija dvaput upozorila. Ministar Milan Kujundžić tvrdi - zakon je spreman.

"Trebao bi biti na sjednici Vlade za nekih 10 dana i nakon toga ide u Sabor. Tako da bi usvajanje trebalo biti u narednih 10 dana", kazao je ministar.

Zbog kašnjenja Hrvatskoj prijete sankcije.

"Kada je u pitanju Zakon koji se tiče javnog zdravstva, onda su kazne poprilično velike. Najveći iznos je 15.000 eura po danu kašnjenja Zakona", ističe eurozastupnica Borzan.

Ministar se pak nada da ćemo ih izbjeći.

"Mislim da nećemo imati sankcije, jer oni uvažavaju da smo imali određeni, nazovimo politički zastoj u 2016. godini", kazao je Kujundžić.

Od Nove godine cigarete su i poskupjele za kunu. U Hrvatskoj su najjeftinije cigarete sada 21 kunu. Daleko najskuplje na svijetu kupuju Novozelanđani. Za kutiju izdvajaju čak - 90 kuna. Odmah iza je Norveška s 83 kune. U EU-u, najskuplje su u Švedskoj - 48 kuna. U Sloveniji su oko 21, a u BiH i Srbiji oko 16 kuna. Cijena, kao ni fotografije, na mnoge ne utječe.

"Ako stave kutiju 50 kuna - hoće! Ako dižu dvije po dvije kune - neće!", smatra Milena.

"Tko ima pušit će, tko nema - neće i to je to!", dodaje Ružica. 

A do kraja godine pušače očekuje još jedno - poskupljenje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju