Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjelovježba smanjuje budući rizik za rak dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tinejdžerice koje se redovito bave tjelovježbom imaju manje izglede za obolijevanje od raka dojke u odrasloj dobi, objavili su američki znanstvenici.

Istraživači s Washington University napominju kako je već poznato da povećana fizička aktivnost u srednjoj životnoj dobi dovodi do smanjenja rizika za razvoj raka dojke nakon menopauze.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Rezultati nove studije su utemeljeni na dugotrajnom praćenju zdravlja više od 65000 ispitanica.

Pokazalo se da žene koje su bile fizički aktivnije u tinejdžerskoj dobi imaju za 23% manje izglede da će oboljeti od raka dojke prije menopauze.

U toj životnoj dobi se javlja četvrtina svih slučajeva raka dojke, a uglavnom je riječ o agresivnijem tipu te bolesti, piše Journal of the National Cancer Institute.

Istraživači napominju kako je zaštitni učinak tjelovježbe pristan i kod žena koje su se bavile fizičkim aktivnostima umjerenog intenziteta.

Znanstvenici vjeruju da je to moguće objasniti snižavanjem razine hormona estrogena zbog učinka tjelovježbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene