Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzumacija crvenog mesa kod žena koje su prošle menopauzu povećava izglede za obolijevanje od raka dojke, uvrdili su britanski znasntvenici.


Rezultati studije koje je objavio British Journal of Cancer se temelje na praćenju 35000 žena u razdoblju od 7 godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Tjelovježba smanjuje budući rizik za rak dojke Slika nije dostupna Život u gradu povećava rizik za rak dojke

Utvrđeno je kako žene koje nakon menopauze dnevno konzumiraju 2 unce (57 grama) crvenog mesa imaju u odnosu na vršnjakinje koje uopće ne jedu meso čak za 56% veći rizik obolijevanja od raka dojke.

Povećanje izgleda za razvoj raka dojke koji je povezan s konzumacijom crvenog mesa je zabilježeno i kod žena koje još nisu prošle menopauzu, no nije bilo statistički značajno, dodaju znanstvenici.

Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju visokom razinom zasićenih masti u crvenom mesu koje utječu na proizvodnju kolesterola u organizmu.

Poznato je da je kolesterol prethodnik hormona estrogena koji je povezan s povećanim izgledima za obolijevanje od raka dojke.

Također postoji mogućnost pojave karcinogenih spojeva ako se meso priprema na visokim temperaturama, upozoravaju znanstvenici. rema nekim procjenama čak je 30% slučajeva raka u zapadnim zemljama povezano s prehranom.