Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane ulaganje je u poljoprivredu nerazvijenih zemalje.


Unatoč tome što je poljoprivreda vrlo važan dio gospodarstva mnogih nerazvijenih zemalja, ovom vitalnom sektoru često nedostaju ulaganja, posebno strana. Financijska pomoć je ranih 1980-ih iznosila 9 milijardi $, a do kraja 1990-ih se smanjila na 5 milijardi $ godišnje. U međuvremenu, oko 854 milijuna ljudi na svijetu gladuje.

Vezani članci Hrana, ilustracija Hrvati godišnje bace nevjerojatne količine hrane, iz udruga apeliraju: "Pratite oznake i i donirajte viškove" Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan"

Jacques Diouf, generalni direktor FAO-a navodi da su potrebne združene snage međunarodne zajednice kako bi se nahranilo svjetsko stanovništvo koje će kroz dogledno vrijeme brojati 9 milijardi: "Ne samo da do 2050. trebamo proizvesti dodatnu milijardu tona žitarica na godinu, već to trebamo učiniti sa sve manjom površinom obradivog zemljišta i sa sve manje vode na raspolaganju i to u okolišu kojem prijeti globalno zatopljenje i klimatske promjene".

Svjetski dan hrane se svake godine slavi 16. listopada još od 1945. godine kad je na ovaj datum utemeljen FAO.

Između ostalih događaja kojima se slavio Svjetski dan hrane u preko 150 zemalja svijeta održala se i Trka za hranom kroz povijesni centar Rima.

Trka je krenula od zgrade sjedišta FAO-a preko Piazze Venezia i uz Koloseum. Oko 2 000 do 5 000 sudionika je u nedjelju 15. listopada pretrčalo 5 kilometara.