Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što učiniti?

Sve opasnosti sjedenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedenje je jedan od najgorih položaja za vaše tijelo.

Nakon samo 20 minuta sjedenja krv ode u noge i stvara se veliki pritisak na kralježnicu. Zamislite tek posljedice nakon cijelog radnog dana provedenog sjedeći. Stručnjaci savjetuju - uzimajte redovite stanke i ustanite se kad god možete jer dugo sjedenje uzrokuje ukočenost i iskrivljenje kralježnice.

Pročitajte i ovo Potpis Tomislava Tomaševića u uredu gradonačelnika Izazovni zadaci Na vratima ureda zagrebačkog gradonačelnika novo ime: Tomašević od sutra preuzima vlast Slika nije dostupna preokret preokreta Teško je ovo objasniti: Bivša predsjednica u jednom danu dvaput promijenila mišljenje o uredu... Čekamo nastavak!

Zbog svega toga 'sjedilački' posao može dovesti do kardiovaskularnih bolesti zbog slabijeg protoka krvi, skraćivanja tetiva i stegnutih živaca.

>> Sjedenje nas doslovno ubija

Bol u tijelu i zglobovima i problemi sa živcima izravna su posljedica dugog sjedenja u uredu, rekao je dr. Jan Lefkowitz. 'Dok sjedite kralježnica je pod velikim pritiskom jer je prirodan položaj našeg tijela stajanje. Stoga je stalno sjedenje stresno stanje', objasnio je dr. Lefkowitz. 'Dok stojimo težina je raspodijeljena. Kad sjedimo izobličimo prirodnu krivulju kralježnice što znači da leđni mišići moraju učiniti nešto kako bi držali leđa', dodao je. Zaključio je kako uredski način posla djeluje i mentalno i fizički stresno na naša leđa.

Krećite se! Pa makar gore dolje hodnikom

Kako bi zadržali zdrave tri glavne krivulje kralježnice važno je pravilno držanje. Vrat mora bit naprijed, gornji dio leđa mora biti zakrivljen prema van, a donji prema unutra. Ramena moraju biti opuštena, a laktovi sa strane tijela. 'Poanta je da izbjegavate pogrbljenost. Važno je da sjedite uspravno sa stražnjicom skroz do naslona stolca i stopalima ravno na podu, a stolac bi trebao biti skroz kod stola.

Kako bi izbjegli bol pokušajte ustati svakih 20 minuta, najmanje svakih sat vremena. Tijekom dana se istegnite par puta na način da spojite dlanove iza donjih leđa i istegnete se unatrag. Krećite se! Ako ništa drugo, hodajte hodnikom gore dolje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene