Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci iz Sjedinjenih Država 'razbili' su genetski kod karcinoma dojke i debelog crijeva što nudi nove nade u izlječenje tih bolesti.


Genetska karta pokazuje gotovo 200 mutiranih gena, do sada gotovo nepoznatih, koji pomažu  pojavi i razvoju tumora.

Vezani članci Tablete, ilustracija Oprez! HALMED povlači seriju lijekova zbog mogućeg rizika za bolesnike Karcinomi glave i vrata - 4 Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost

Ta otkrića omogućuju ranije dijagnosticiranje karcinoma, pa samim tim i uspješnije liječenje.

Iz Centra za tumore Johns Hopkins Kimmel kažu kako otkrće pokazuje da je struktura karcinoma znatno kompleksnija nego što se ranije vjerovalo. 

Mutirani geni kod karcinoma dojke i debelog crijeva gotovo su u potpunosti jasno određeni, a sugeriraju jasne puteve razvoja tih tipova karcinoma. 

Svaki zasebni tumor ima različit genetski otisak što objašnjava zašto se bolest razvija različito kod svakog pacijenta. 

'Ne postoje dva identična slučaja bolesti', objašnjava dr Victor Velculescu jedan od autora istraživačke studije. 

Znanstvenici se nadaju kako će nova otkrića pomoći kod prevencije razvoja karcinoma kod svake osobe pojedinačno. 

Sada moraju ustanoviti kako se mutiranje odvija pojedinačno kod raka dojke ili debelog crijeva. 

Ranija otkrića već su pomogla u uspješnijem liječenju, pa će 'genetska karta' samo usavršiti te postupke. 

Dr Anna Barker, sa Nacionalnog Instituta za tumore objašnjava kako će ta saznanja pomoći za direktniju i manje štetnu terapiju kod svakog pojedinog pacijenta. Mnogi geni otkriveni u posljednjem istraživanju do sada nisu bili povezani sa tom zloćudnom bolesti. 

'Ovi novi identificirani geni izazvat će novi 'lov' na lijekove, te ranije dijagnosticiranje bolesti' izjavio je Ed Yong sa Instituta za istraživanje karcinoma u Velikoj Britaniji. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju