Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Unos ugljikohidrata ne utječe na razvoj raka debelog crijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unošenje u organizam većih količina ugljikohidrata, prema rezultatima posljednjih saznanja švedskih znanstvenika, ne povećava opasnost od nastanka raka debelog crijeva kod žena, objavljeno je u stručnom časopisu American Journal of Epidemiology.

Dr. Susanna C. Larsson i njezini kolege sa Karolinska Instituta u Stockholmu objavili su kako, protivno dosadašnjem vjerovanju prema kojemu veći unos šećera i ugljikohidrata u organizam utječe na razvoj raka debelog crijeva, najnoviji podaci pobijaju tu teoriju.

Pročitajte i ovo Dobra predviđanja za turističku sezonu buking u Skandinaviji Baby Lasagna napravio je još jednu sjajnu stvar: "Požurite potražiti smještaj!" Malmö - 4 opsada grada FOTO Izvanredno stanje zbog tri minute: Snajperisti na krovovima, svi strahuju od onoga što bi moglo uslijediti

Švedski su znanstvenici kod 61.433 žena, članica udruge Swedish Mammography Cohort, u razdoblju od 1987. do 1990. pratili količinu ugljikohidrata koju su sudionice istraživanja unosile u organizam. 

Pratili su i način na koji organizam reagira na unos šećera i kolika je vjerojatnost da se kod njih razvije rak debelog crijeva. Sve su ispitanice na početku studije ispunile upitnik u kojemu su im postavljena precizna pitanja o tome konzumiraju li 67 navedenih namirnica, a 1997. ispunile su još jedan upitnik u kojemu im je postavljeno pitanje o konzumiranju dodatnih 96 namirnica.

Tijekom 15 i pol godina koliko je trajalo dijagnosticirano je 879 slučajeva karcinoma debelog crijeva. Znanstvenici nisu pronašli nikakvu čvrstu vezu između unosa ugljikohidrata, porasta vrijednosti šećera u krvi i opasnosti od razvoja raka debelog crijeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene