Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski su znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh uspjeli otkriti još tri gena koja povećavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, među kojima je jedan koji je karakterističan za točno određene rase, izvijestili su britanski mediji.


Britanski znanstvenici ustvrdili su da jedan od otkrivenih gena povećava rizik kod osoba koje su europskog podrijetla, no ne i kod Japanaca, a rezultate istraživanja objavili su u listu Nature Genetics.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici dešifrirali genetsku kartu raka pluća Slika nije dostupna 15. listopada počinje testiranje radi ranog otkrivanja raka debelog crijeva

S otprije poznata četiri gena koja se povezuju s rizikom od obolijevanja od ove vrste raka, znanstvenici se nadaju da će uskoro uspjeti otkriti načine kojima bi se predvidjelo koje su osobe u posebno rizičnoj skupini. Nadaju se da će kod nekih bolest uspjeti otkriti ranije, a kod nekih osoba u potpunosti izbjeći njezinu pojavu.

Rak debelog crijeva najčešće se otkrije tek nakon što se bolest razvije, što smanjuje izglede pacijenta za uspješnim liječenjem. No, saznanje o tomu koja vrsta gena povećava rizik od razvoja ove vrste karcinoma liječnicima će omogućiti preventivno liječenje.

Britanski su znanstveniici došli do zaključka da je jedna od novootkrivenih genskih mutacija karakteristična za osobe koje imaju europsko podrijetlo, no, zanimljivo je da se ista mutacija ne javlja kod Japanaca koji su zbog toga općenito rezistentniji na pojavu bolesti, što se prije pripisivalo njihovu zdravom načinu prehrane.

"Istraživanje genetske povezanosti s pojavom raka debelog crijeva kod određene populacije vrlo je važno. Sada ćemo moći točno objasniti zbog čega je kod nekih naroda ova bolest zastupljenija, a kod nekih rjeđa i u skladu s tim poboljšati liječenje", rekla je dr. Lesley Walker iz Cancer Research UK.