Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put od 1965. ubojstvo nije među 15 najčešćih uzroka smrti u SAD-u,objavio je CDC.


Bolest dišnog sustava koja pogađa osobito ljude treće životne dobi - pneumonitis, postao je sve češći uzrok smrti u SAD-u i time po prvi put nakon 45 godina istisnuo ubojstva iz prvih 15 uzroka smrti u Americi, stoji u priopćenju Državnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U godišnjem izvješću o uzrocima mortaliteta u SAD-u, CDC je objavio podatak prema kojemu se među 15 najčešćih uzroka smrtnosti u zemlji pojavio pneumonitis uzrokovan krutim tvarima i tekućinom. Ta bolest dišnog sustava uspjela je potisnuti ubojstva na 16. mjesto ljestvice glavnih uzroka smrtnosti u zemlji. Prvi put od 1965. ubojstvo nije među 15 najčešćih uzroka smrti u SAD-u, objavio je CDC.

Podaci CDC-a govore o tomu da dosadašnji 'veliki ubojice' u SAD-u i dalje ostaju uglavnom isti. Riječ je o kardiovaskularnim bolestima i raznim oblicima karcinoma, na koje 'otpada' gotovo polovina svih smrtnih slučajeva.

Smanjenje broja smrtnih slučajeva zbog ubojstva je, tvrde iz CDC-a, očekivano. Prošli je mjesec FBI objavio preliminarni izvještaj o stopi zločina u SAD-u tijekom 2010. i ono pokazuje da je broj ubojstava u prvom polugodištu pao za 7,1 posto, što je veliko postignuće, unatoč ekonomskim i gospodarskim poteškoćama u kojima se zemlja nalazi.

Prosječan životni vijek stanovnika SAD-a neznatno je porastao tijekom 2010., na 78,7 godina, u odnosu na 78,6 u 2009. Za 2,4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u 2010. 'najveći krivci' su redom: srčane bolesti, maligne bolesti, kronične respiratorne bolesti, cerebrovaskularne bolesti, nesreće..., dijabetes je na 7. mjestu, a samoubojstvo na 10. mjestu. (Hina)

Vezani članci Sarajevo Tužiteljstvo BiH istražit će jezive tvrdnje: Lovci na ljudske glave plaćali da tijekom sarajevske opsade pucaju po nedužnim civilima? Ubojstva u Kanadi Pronađen i drugi ubojica odgovoran za jezivi masakr, ubrzo nakon uhićenja objavili da je i on mrtav
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju