Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor počeo je raspravu o prijedlogu ratifikacije Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom, kojom zemlje potpisnice preuzimaju obvezu zaštititi sadašnje i buduće naraštaje, okoliš i gospodarstvo od štetnog izlaganja duhanskom dimu.


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem uvodno je kazao da će se Hrvatska ratifikacijom Konvencije pridružiti skupini od više od 150 država svijeta, koje su se snažno opredijelile smanjiti broj pušača i unaprijediti zdravlje svojih građana.

Vezani članci Cigarete, ilustracija Loše vijesti za pušače: Uskoro poskupljuju cigarete i duhan Slika nije dostupna 'Nacrti zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu su antiustavni'

Izvijestio je kako Konvencija predviđa obvezatno uvođenje mjera koje se odnose na pakiranje i označavanje duhanskih proizvoda (vidljive informacije o štetnosti duhana za zdravlje ljudi i okoliš) u roku od tri godine od njezina stupanja na snagu, a potpunu zabranu reklamiranja i sponzoriranja duhanskih proizvoda u roku od pet godina.

Golem je kao mjere iz Konvencije naveo i smanjenje opskrbe i potražnje za duhanskim proizvodima, sprječavanje ilegalne trgovine, zaštitu od izlaganja duhanskom dimu, edukaciju o štetnosti pušenja, zabranu prodaje cigareta maloljetnicima, smanjenje emisija duhanskog dima, itd.

Naglasio je da Hrvatska godišnje izdvaja značajna sredstva za liječenje osoba oboljelih od posljedica pušenja, te da bi smanjenje pušenja trebalo imati dugoročne pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo.

Konvencija na snagu stupa 90 dana nakon ratifikacije u parlamentu.

Kada je Vlada prije dva tjedna Saboru na ratifikaciju uputila navedenu Konvenciju, ministar zdravstva Darko Milinović izvijestio je da je pri kraju izrada novoga zakona o duhanu i duhanskim proizvodima kojim će se zabraniti pušenje na javnim mjestima.

Milinović je tada najavio kako bi Sabor taj zakon trebao donijeti na aktualnoj ili idućoj sjednici, a kako bi se počeo primjenjivati krajem ove ili početkom iduće godine.

O Okvirnoj konvenciji Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom raspravljaju saborski klubovi.