Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U eksperimentalnoj fazi

Otkriven novi lijek za bipolarni poremećaj, bez neugodnih nuspojava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ebselen djeluje poput litija, samo što ne uzrokoje nuspojave poput povećanja tjelesne mase, žeđanja i bubrežnih oštećenja. Zasad je u eksperimentalnoj fazi.

Lijek za bipolarni poremećaj koji djeluje poput litija, najčešćeg i najučinkovitijeg lijeka dosad, ali bez njegovih nuspojava, otkrili su britanski zanstvenici u pokusima na miševima.

Znanstvenici kažu da lijek ebselen može prestavljati brzi odgovor na dugu potragu za boljim lijekom za pacijente s manično-depresivnim poremećajem jer se zna da je siguran.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

>> Psihijatri: Griženje noktiju je psihički poremećaj

Kad bi se registrirao za liječenje tih poremećaja, mogao bi smanjiti neugodne posljedice dobivanja na težini, žeđanja i oštećenja bubrega što su rizici s kojima se suočavaju pacijenti koji uzimaju litij.

"Ebselen je eksperimentalni lijek koji je kod ljudi testiran za druge bolesti i nema neugodne nuspojave koje ima litij", kaže Grant Churchill s odjela za farmakologiju britanskog sveučilišta u Oxfordu.

Bipolarni poremećaj zahvaća oko jedan posto svjetske populacije i manifestira se promjenama raspoloženja koja idu iz jednog ekstrema u drugi, a razdoblja depresije i manije traju tjednima ili čak i dulje. Te oscilacije obično su tako snažne da utječu na kvalitetu svakodnevnog života i rada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene