Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očevi bi trebali paziti što govore kćerima o tjelesnoj težini jer to može utjecati na njihove poremećaje u prehrani tijekom odrastanja.


Sveučilište Stanford u Kaliforniji provelo je istraživanje na uzorku od 134 djece koju su pratili od rođenja do njihove 11. godine i utvrdili kako primjedbe roditelja imaju utjecaja na njihove prehrambene navike.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u splitskom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Genijalan plan? Ministru Ćoriću sinula ideja kako da napokon sazna koliko je cijepljenih po ministarstvima

Rezultati pokazuju da su očevi imali utjecaj na kćeri, posebno kod onih kod koji se razvio problem s bulimijom. Povezanost je bila posebno izražena kod očeva koji su i sami patili od pretilosti. 

"Očevi koji pokazuju zabrinutost ili izražavaju kritiku zbog težine i stasa kćeri i otvoreno ili prikriveno ih potiču na dijetu, povećavaju vjerojatnost da će njihovo dijete oboliti od bulimije", kažu istraživači.