Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova studija pokazuje da prehrana koja obiluje mastima i fruktozom podrijetlom iz škrobnog sirupa može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre u osoba koje žive sjedilačkim načinom života.


Znanstvenicu su miševima davali prehranu sa 40 % masti i visokim udjelom fruktoze iz škrobnog sirupa kroz period od 16 tjedana. Miševi su smjeli pojesti koliko god hrane su htjeli, ali nisu smjeli vježbati.

Vezani članci Ilustracija Kotač promjena: ''Ako želimo zaista biti spremni i otporni na sve događaje u budućnosti, bicikl nema alternative'' Ilustracija Je li hrana na hrvatskom tržištu sigurna? "Radi se na nekoliko zakona..."

Već nakon četiri tjedana povećala se razina jetrenih enzima i pojavila netolerancija na glukozu što je početak dijabetesa tipa 2. 

Količina fruktoze u istraživanju jednaka je unosu 8 limenki gaziranog soka dnevno dok je udio masti sličan onome koji se nalazi u tipičnom obroku iz McDonald'sa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju