Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje uspijevaju smanjiti razinu stresa ili ga drže pod nadzorom imaju 60 posto manje izgleda da dožive srčani udar i da podlegnu bolesti od onih koji su nervozni i ne mogu se kontrolirati, prema studiji objavljenoj ovog vikenda.


Od 516 srčanih bolesnika koji su sudjelovali u istraživanju, 44 je preživjelo srčani napad, a 19 je umrlo u 3 do 4 godine njihova praćenja, rekao je Yinong Young-Xu iz Zaklade Lown za srčanožilne bolesti u Massachusettsu.

Vezani članci Slika nije dostupna Loš šef može vas doslovno odvesti u grob Slika nije dostupna Pomicanje satova utječe na učestalost srčanih udara

On je glavni autor radova koji su predstavljeni na 57. godišnjoj konferenciji Američkog društva kardiologa (ACC) koje se od 29. ožujka do 1. travnja održava u Chicagu, u državi Illinois.

"U ranijim istraživanjima se psihološki stres, bilo da je uzrokovan depresijom ili nervozom, povezivao s napredovanjem ateroskleroze, nastankom tromboze (stvaranja ugrušaka) u arterijama i pojačanim rizikom od srčane aritmije", istaknuo je Young-Xu.

No, dodaje, "malo je bilo istraživanja koja su nastojala otkriti je li moguće poboljšati kardiovaskularno stanje osobe tako što će se utvrditi njezino psihološko stanje i antidepresivima i psihoterapijom smanjiti simptomi depresije i uznemirenosti".

Najnovija studija trebala bi potaknuti kardiologe da u liječenje srca i krvnih žila ne zanemare ni psihološke probleme svojih bolesnika, upozorava Young-Xu.