Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kontrolom stresa protiv srčanog udara i prerane smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje uspijevaju smanjiti razinu stresa ili ga drže pod nadzorom imaju 60 posto manje izgleda da dožive srčani udar i da podlegnu bolesti od onih koji su nervozni i ne mogu se kontrolirati, prema studiji objavljenoj ovog vikenda.

Od 516 srčanih bolesnika koji su sudjelovali u istraživanju, 44 je preživjelo srčani napad, a 19 je umrlo u 3 do 4 godine njihova praćenja, rekao je Yinong Young-Xu iz Zaklade Lown za srčanožilne bolesti u Massachusettsu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 7 GODIŠNJI ODMOR Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san'' Slika nije dostupna Tajne ruku Prsti otkrivaju dubinu vašeg novčanika ili spolnu orijentaciju

On je glavni autor radova koji su predstavljeni na 57. godišnjoj konferenciji Američkog društva kardiologa (ACC) koje se od 29. ožujka do 1. travnja održava u Chicagu, u državi Illinois.

"U ranijim istraživanjima se psihološki stres, bilo da je uzrokovan depresijom ili nervozom, povezivao s napredovanjem ateroskleroze, nastankom tromboze (stvaranja ugrušaka) u arterijama i pojačanim rizikom od srčane aritmije", istaknuo je Young-Xu.

No, dodaje, "malo je bilo istraživanja koja su nastojala otkriti je li moguće poboljšati kardiovaskularno stanje osobe tako što će se utvrditi njezino psihološko stanje i antidepresivima i psihoterapijom smanjiti simptomi depresije i uznemirenosti".

Najnovija studija trebala bi potaknuti kardiologe da u liječenje srca i krvnih žila ne zanemare ni psihološke probleme svojih bolesnika, upozorava Young-Xu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene