Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Kava za zdravlje žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovita konzumacija kave smanjuje rizik od moždanog udara u žena, tvrdi nova studija.

Znanstvenici su svake dvije godine prikupljali i analizirali podatke o zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama preko 83 000 žena počevši od 1980 g. pa sve do 2004. godine, pišu Vitamini.hr. Rezultati su pokazali da žene koje dnevno popiju četiri ili više šalica kave imaju 20 posto manji rizik od moždanog udara u usporedbi sa ženama koje popiju manje od jedne šalice kave mjesečno.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Pozitivno djelovanje kave je bilo izraženije kod žena koje ne puše. Osim pušenja, pokazalo se i da visoki krvni tlak i visoki kolesterol umanjuju učinak kave. Budući da u ispitanica koje su pile čaj ili kofeizirane napitke nije utvrđeno slično djelovanje, znanstvenici smatraju da se blagotvorni učinak kave ne može pripisati kofeinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene