Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Majke s viškom kilograma koje doje, time pomažu u prvom redu svojoj muškoj djeci da se kasnije uspješnije bore protiv pretjerane debljine, pokazali su rezultati istraživanja njemačkih stručnjaka.


Dok se kod dječaka i djevojčica čije majke imaju normalnu težinu količina tjelesne masnoće smanjuje tijekom prvih godina života, kod onih čije majke imaju višak kilograma masnoća se od treće godine ponovno povećava ukoliko ih se ne doji.

Vezani članci Christian Bale u filmu Nestajanje Što su sve zvijezde spremne učiniti za ulogu? Pogledajte priču o ovim velikim transformacijama! Slika nije dostupna Gen za debljinu kontrolira ostale gene

To su pokazali rezultati istraživanja Dortmundskog istraživačkog instituta za prehranu djece (FKE).

Uz to, istraživanje je pokazalo da je udio masnoće u tijelu kod djevojčica u pravilu u ovisnosti o težini majke, što znači da se učinak dojenja kod djevojčica nije pokazao.

Dojenje bi dakle moglo pomoći u zaštiti od pretilosti i to upravo kad majka ima višak kilograma, zaključili su znanstvenici.

"Čini se da dojenje kod dječaka korigira osobine izazvane genetski ili metabolizmom, koje se temelje na pretilosti majke", izjavila je znanstvenica s FKE-a Anette Buyken.

Za potrebe istraživanja analizirani su podaci 219 dječaka i 215 djevojčica.