Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraživanje: Dojenje štiti dječake od debljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Majke s viškom kilograma koje doje, time pomažu u prvom redu svojoj muškoj djeci da se kasnije uspješnije bore protiv pretjerane debljine, pokazali su rezultati istraživanja njemačkih stručnjaka.

Dok se kod dječaka i djevojčica čije majke imaju normalnu težinu količina tjelesne masnoće smanjuje tijekom prvih godina života, kod onih čije majke imaju višak kilograma masnoća se od treće godine ponovno povećava ukoliko ih se ne doji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićeni su Četvorica dječaka silovala mladu ženu ispred trgovine, najmlađi ima samo 12 godina Slika nije dostupna Nova studija Na udaru najviše žene: Znanstvenici otkrili što nas deblja, a nije hrana ni piće

To su pokazali rezultati istraživanja Dortmundskog istraživačkog instituta za prehranu djece (FKE).

Uz to, istraživanje je pokazalo da je udio masnoće u tijelu kod djevojčica u pravilu u ovisnosti o težini majke, što znači da se učinak dojenja kod djevojčica nije pokazao.

Dojenje bi dakle moglo pomoći u zaštiti od pretilosti i to upravo kad majka ima višak kilograma, zaključili su znanstvenici.

"Čini se da dojenje kod dječaka korigira osobine izazvane genetski ili metabolizmom, koje se temelje na pretilosti majke", izjavila je znanstvenica s FKE-a Anette Buyken.

Za potrebe istraživanja analizirani su podaci 219 dječaka i 215 djevojčica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene