Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hobiji nas čine zdravijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci uživaju u stotinama vrsta hobija - od skupljanja napršnjaka ili pivskih etiketa do izrade složenih modela željeznica.

Poznato je da nas aktivnosti poput slikanja pejzaža ili druženja s radio amaterima širom svijeta relaksiraju i ispunjavaju zadovoljstvom kad god za njih nađemo vremena u našim ubrzanim životima, navodi u srijedu Glas Amerike (VOA).

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

No, znanstvenici su zaključili da su hobiji zaista dobri i za naše zdravlje. Profesorica medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard Carol Kauffman rekla je, primjerice, dnevniku The New York Times da hobiji ne samo da stimuliraju pozitivan dio mozga već poboljšavaju koncentraciju, pomažu u misaonom procesu, te pobuđuju kreativnost.

Kada se stvarno unesete u hobi koji volite, izgubite osjećaj za
vrijeme i uđete u ono što se naziva "tekuće stanje," objasnila je profesorica Kauffman. A to obnavlja mozak i energiju. Zauzvrat, visoka razina koncentracije povećava obavljanje drugih, manje ugodnih, zadataka.

Psihijatrica iz Floride Gabriela Cora primijetila je da tako visoka razina koncentracije potiče mozak na izlučivanje enzima poput endorfina i dopamina, što nas pak čini motiviranijima i na emocionalnom i na intelektualnom planu.

Ljudi koji prakticiraju neki hobi osjećaju se bolje i imaju više
samopouzdanja. Napokon, uspjeti dovršiti složeni projekt poput, primjerice, izrade mini-jedrenjaka u staklenoj boci popriličan je uspjeh. Stoga, ako se osjećate loše ili nedoraslim drugim životnim izazovima, vi ste pravi "majstor" broda u boci.

Zaključak je jasan: svi bi mi bili učinkovitiji na poslu i osjećali
se bolje kad bi nam netko platio da provedemo 40 sati tjedno uz svoje hobije i "uguramo" nešto rada kad god nađemo malo slobodnog vremena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene