Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čega sve ima u povrću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom broju časopisa Journal of Food Science raspravlja se o neobično bogatoj kemiji povrća.

Povrće je vrlo važan dio prehrane čovjeka i glavni izvor biološki aktivnih tvari poput antioksidansa i kemikalija koje npr. imaju učinak snižavanja razine kolesterola. 

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Zapravo, kemijski sastav povrća još uvijek nije sasvim razjašnjen, a posebno utjecaj njegovih različitih komponenti na zdravlje. 

Povrće sadrži ugljikohidrate, organske i aminokiseline, vitamine, hormone, glukozinolate i dr., koji su biljci potrebni za rast, razvoj, prilagodbu i obranu. Sve te tvari definiraju nutritivnu vrijednost povrća, okus, boju te korisne učinke na zdravlje: antiupalne, antikarcinogene, antimikrobne, antioksidativne, imunološke i dr.

Procjenjuje se da hrana biljnog podrijetla sadrži oko 50 000 metabolita, a broj još uvijek nije konačan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene