Povrće je vrlo važan dio prehrane čovjeka i glavni izvor biološki aktivnih tvari poput antioksidansa i kemikalija koje npr. imaju učinak snižavanja razine kolesterola.
Zapravo, kemijski sastav povrća još uvijek nije sasvim razjašnjen, a posebno utjecaj njegovih različitih komponenti na zdravlje.
Povrće sadrži ugljikohidrate, organske i aminokiseline, vitamine, hormone, glukozinolate i dr., koji su biljci potrebni za rast, razvoj, prilagodbu i obranu. Sve te tvari definiraju nutritivnu vrijednost povrća, okus, boju te korisne učinke na zdravlje: antiupalne, antikarcinogene, antimikrobne, antioksidativne, imunološke i dr.
Procjenjuje se da hrana biljnog podrijetla sadrži oko 50 000 metabolita, a broj još uvijek nije konačan.
-
Bolno suočavanje
Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"
-
IZ MINUTE U MINUTU
Suverenisti odlučili: "Naš obraz nije na prodaju"
-
lom u stranci
Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju