Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada smo mladi u sebe unosimo hranu koja nam je fina, kasnije pazimo na sastojke, a kako vrijeme prolazi sve smo više svjesni da hrana koju jedemo utječe na naš život više od jednostavnog punjenja želuca.


Nekoliko manje poznatih činjenica o hrani objavio je Cracked.com

Neki sastojci hrane pretvaraju nas u agresivce

Vjerojatno ste već čuli za štetnost margarina, inače čestu zamjenu za maslac. Međutim, ta namirnica ima posljedicu koja se često zanemaruje. Naime, margarin u nama povećava agresiju.

Agresiju ne potiče samo margarin, već i ostale namirnice koje sadrže trans masne kiseline. Tu spadaju, miksevi za torte, smrznuti objedi, keksi, krafne... Trans masne kiseline povezane su s više zdravstvenih problema. Nedavno je otkriveno kako one mogu utjecati na našu osobnost na isti način kao i što nam mogu uništiti fizičko zdravlje.

Topla pića zapravo rashlađuju organizam

Obično tijekom vrućih ljetnih dana posežemo za napicima iz hladnjaka. Iako smo uvjereni da će nam oni pomoći, za rashlađivanje našeg organizma trebali bi popiti nešto toplije. U zemljama u kojima se temperature često penju nekoliko desetaka stupnjeva iznad nule, upravo kada im je nesnošljivo vruće, piju topli čaj. Takav ih napitak rashladi mnogo bolje od hladnog jer toplo piće koristi ljudski prirodni 'rashlađivački sustav'. Kada popijete nešto hladno, informacija koje receptori u ustima šalju u mozak jest da vam je hladno. Ali, ako popijete nešto vruće i vaši receptori se mozgu 'žale' na vrućinu te uključe tjelesni 'rashlađivački sustav' - znoj.

Pogled na meso smiruje muškarce

Da, pogled na meso zapravo smiruje. Jednom je prilikom izveden eksperiment u kojem su muškarci slušali glumca kako čita scenarij. Kad god bi glumac pogriješio muškarci su morali pritisnuti gumb. Što ga jače pritisnu, zvuk je bio glasniji. U isto vrijeme prikazivali su im fotografije. Oni koji su gledali fotografije mesa, bili su daleko blaži prema glumcu od ostalih. Crakced.com objašnjava to činjenicom da pogled na mesu ujedno i znači da je lov gotov te da više nema stresa. Upravo zato pogled na meso smiruje muškarce.

>> Crveno meso povećava izglede za rak bubrega

Alkohol potiče podsvjesno sjećanje

Memorija funkcionira na nekoliko razina. Najjednostavnije su svjesna i podsvjesna razina. Prema znanstvenicima, alkohol i podsvjesna memorija vole ići 'rukom pod ruku'.

Sretno stanje koje dobijemo kada pijemo postiže se jer alkohol prevari mozak tako da on počne ispuštati hormon dopamin. Ali, ne staje tu. Iako daje dojam sreće, dopamin je u svojoj biti hormon učenja. Što više dopamina imate u tijelu, više primjećujete, možete više naučiti i sjetiti se svega oko vas - na podsvjesnoj razini. Kada su svjesne misli za vrijeme pijanog stanja koncentrirane na jednu stvar, podsvjesna memorija zaposlena je pamćenju okoline.

Razne komponente ovog procesa još uvijek se istražuju, ali istraživači već sugeriraju da alkoholičari vjerojatno nisu ovisni o alkoholu već o memoriji koju alkohol potiče u njihovoj podsvijesti. U alkoholiziranom stanju stvaraju se sjećanja brže nego u ikom drugom stanju. Nažalost, umjesto korisnih stvari, sjećate se samo da ste se pijani osjećali fantastično.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook