Naši sugovornici pravi su pivoljupci, štoviše ne samo da ga vole piti već i o njemu znaju daleko više od prosječnog hrvatskog pivopije. Silvije i Ioana, hrvatsko-rumunjski bračni par mogu za svoju ljubav svaliti krivnju na pivo - ono ih je spojilo, a danas čak i žive od njega.
Pročitajte i ovo
donosi provjereno
Lari su u rodilištu čupali posteljicu, u bolnicu poslana inspekcija: "To je ispadalo, ti komadi. To je bio horor"
Problem privatnih nekretnina
Četiri godine ne žive u svom domu: "Teško mi je što ne mogu tu stanovati, ali Bože dragi..."
Otvorili su jedini specijalizirani dućan za pivo u Hrvatskoj. Bruno je pak, iako to sam ne bi nikada priznao, prava pivska enciklopedija. Područje na kojem je mogli bismo reći 'diplomirao' su belgijska piva. Ali nije se Bruno specijalizirao samo za belgijska piva, probao je on i puno više od toga. Isprobao je više od 2 i pol tisuće piva. 'Točan broj ne zna nitko, trebalo bih doma prebrojati sve etikete koje su pohranjene, plastificirane i stavljene u albume s datumima kada su ispijene', rekao je za magazin Provjereno Bruno.
Vrste piva se razlikuju po stupnju vrenja koje izaziva nezaobilazni sastojak - kvasac. Tisuće vrsta piva u svijetu unikatne su po svojoj temperaturi na kojoj se postiže vrenje i omjerima sastojaka. U Hrvatskoj tek 300-tinjak ljudi kuha pivo u toplini svoga doma, iako je to u svijetu normalna stvar. Pa čak i američki predsjednik Obama kuha vlastito pivo. Kuhanje piva prema recepturama je naoko jednostavno, no mnogi su to usavršili tek nakon godina neuspjeha. Mario je pokušao skuhati svoje prvo pivo prije 15 godina. A da biste vi bili pivski majstori, odnosno ako želite skuhati doma svoje pivo, po zakonu, sastojke za njega morate sami proizvesti. Iako ih je na tržištu lako naći.
Jedni ga kuhaju, drugi ga samo piju, a nekima je pivo strast i to ona literarna.
Pa tako Mato piše o pivu na svojem internetskom portalu, nekoć je čak o njemu imao i radijsku emisiju. Društvo ljubitelja piva se pak jednom u tjednu sastaje kako bi degustirali njima najdraže piće. Ne samo da se degustira, organiziraju se putovanja u pivovare, raspravlja se o hrani koja ide u pivo i skupljaju se kolekcionarski predmeti. Pa čak i imaju svoj patent. Ono što ih prvenstveno zanima je što više originalnih podataka o proizvodnji određenog piva koje degustiraju.
Ti ljudi znaju sve o pivu pa tako i povijesne činjenice. Pivo već automatski povezujemo s muškim rodom no povijest kaže - žene su bile te koje su ga kuhale. A tko kuha, mora i probati. I sve veći broj žena deklarira se kao pivoljupke, potvrđuju to i članice koje čine 30 posto društva ljubitelja piva. Drage žene, jedna dobra vijest za vas: istraživanja su dokazala da pivo zapravo ima jako nisku kalorijsku vrijednost i teoriju da trbušćić nastaje zbog piva bacila na koljena.
Nastalo je 7000 godina prije Krista u babilonskim kućanstvima, čak je i babilonski kralj Hamurabi u svom zakoniku pisao o pivu. Stoga ne treba čuditi što ovo piće ima toliko poklonika. A naši sugovornici neće stati dok ih sve ne isprobaju.