Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvor u brazilskom gradiću Santa Rita do Sapucai pronašao je novi izvor alternativne enegrije - svoje vlastite zatvorenike.


Zatvorenicima je ponuđeno smanjenje kazne ako pristanu ''puniti' baterije koristeći - svoje vlastite noge, izvijestio je Jornal Nacional.

Vezani članci Električna energija, ilustracija Rastu računi za struju za dio poduzetnika, doznajemo do kada je moguće braniti cijenu za domaćinstva Slika nije dostupna Nestalo struje, sjeveroistok Brazila ostao u mraku

>> Za svaku pročitanu knjigu 4 dana zatvora manje!

Na ovu je ideju došao gradski sudac Jose Henrique Mallmann prema modelu koji se već koristi u drugim zatvorima. U Phoenixu primjerice, u zatvoru Tent City, zatvorenice pedaliraju kada gldaju televiziju i tako proizvode dovoljno struje potrebne da televizor radi. 

Prema Mallmannovu planu zatvorenici pedaliranjem mogu umanjiti svoju zatvorsku kaznu - za svakih 16 sati pedaliranja zatvorska kazna im se umanjuje za jedan dan.

Svake večeri baterije koje zatvorenici napune odvoze se u centar grada gdje se koriste za rasvjetu jedne ulice. Volonterski program je postao pravi hit među zatvorenicima - ostaju u formi i razbijaju dosadnu svakodnevicu. U zatvoru za sada postoje samo dva posebna bicikla, no interes je tolik da uprava razmišlja o nabavci još 8 komada.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.