Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su DNK analizom bijelih dlaka s Himalaja došli do uzbudljivog i potpuno neočekivanog rezultata o zastrašujućem snježnom čovjeku jetiju.


DNK analiza bijelih dlaka s Himalaja pokazuje da bi zastrašujući snježni čovjek s nepalskih planina u stvari mogao biti - medvjed, prenose svjetski mediji.

Vezani članci Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Pridržavaju li se hrvatski građani propisanih mjera i što će prvo napraviti kad završi pandemija? Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju

Analizom je utvrđena genetska sličnost dlaka jetija s onima izumrlog polarnog medvjeda i znanstvenici vjeruju da bi se u njegovu slučaju moglo raditi o podvrsti mrkog medvjeda.

>> Otkriven genom Bigfoota: Nastao križanjem čovjeka i nepoznate vrste?!

Bryan Sykes, profesor humane genetike s Oxforda, prikupio je i testirao dlake jetija kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo. Posebno je analizirao dlaku prikupljenu na zapadnim područjima Himalaja.

Sykes je utvrdio stopostotno poklapanje s uzorcima čeljusti izumrlog polarnog medvjeda pronađenog u Svalbardu u Norveškoj starog oko 120 tisuća godina kada su se polarni medvjed i mrki medvjed počeli evolucijski odvajati.

Znanstvenik kaže kako je najvjerojatnije objašnjenje da su jetiji hibridi između polarnog i mrkog medvjeda. 'Ovo je uzbudljiv i potpuno neočekivani rezultat koji nas je sve iznenadio. Još ostaje posla s tumačenjem rezultata. Ne vjerujem da to znači da davni polarni medvjedi tumaraju Himalajama'.

'No, možemo spekulirati o mogućem objašnjenju. Moglo bi se raditi o tome da postoji podvrsta mrkog medvjeda na Himalajama koja je potomak medvjeda, a koji je pak predak polarnog medvjeda. Ili je došlo do miješanja u skorijoj povijesti između mrkog medvjeda i potomaka izumrlog polarnog medvjeda.'

Fotografija otiska stopala 'jetija' koju je 1951. snimio britanski planinar Eric Shipton u podnožju Everesta izazvala je globalnu pomamu.

Legendarni planinar Reinhold Messner koji se prvi popeo na Everest bez kisika proučavao je 'jetije' nakon susreta s tajanstvenim stvorom u Tibetu 1986.

Njegovo vlastito istraživanje potvrđuje Sykesovu teoriju. On je otkrio 300 godina stari tibetanski zapis s crtežom 'kema', što je lokalni naziv za jetija, u kojem je pisalo da je jeti 'vrsta medvjeda koja živi u nepristupačnim planinskim područjima'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook