Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su konačno uspjeli pročitati vikinški Jotunvillur koji je star čak 900 godina.


Nakon što su znanstvenici dugo pokušavali otkriti što krije vikinški Jotunvillur kod star čak 900 godina, netko je to konačno i uspio – doktorant u Oslu, K. Jonas Norby. Ono što je zanimljivo jest da je taj kod pronađen na oko 80 nordijskih zapisa te se smatralo da bi 'razbijanje' koda moglo pružiti uvid u vikinške tajne, piše The Guardian.

Vikinzi robovima odrubljivali glave i pokapali ih uz gospodare

No, nakon 'razbijanja', znanstvenici su se uvjerili da nije bila riječ o nikakvoj tajni, već o jednostavnoj ljubavnoj poruci koja kaže 'poljubi me'. Nordby smatra da su se ovakvi kodovi koristili u svrhu edukacije. 'Sve je jasnije da se rune nisu koristile kako bi se čuvale neke tajne, niti za nekakvu tajnu komunikaciju, već kako bi se učila abeceda i slično', objasnio je.

Vezani članci Putovnica, ilustracija Kad će epidemija završiti? Neki kažu brzo, a njemački epidemiolog: "Strpite se još godinu i pol" Slika nije dostupna Otkrivena tajna tumora prostate

S njim se slaže i švedski stručnjak Henrik Williams sa Sveučilišta u Uppsali. 'One su bile izazov za čitatelja, one svjedoče o vještini i o uživanju u pisanju i čitanju. 'Razbijajući' ove kodove dosta smo se približili ljudima toga vremena', kazao je Williams te dodao da je 'razbijanje' ovog koda veliko i vrlo važno otkriće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook