Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gubitak osjeta njuha mogao bi značiti da vam nije ostalo još puno vremena...


Znanstvenici Sveučilišta u Chicagu su u jednoj opsežnoj studiji provedenoj nad 3000 osoba starih između 57 i 85 godina došli do zaključka kako osjet njuh može predvidjeti kada će osoba umrijeti.

Vezani članci Igor Pokaz, hrvatski velepolanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je upoznao princa Philipa: ''Nije bio čovjek od pompe i ceremonijala'' Đivo LJubičić Pulmolog iz KB Dubrava: "Dnevno primamo 40 do 50 bolesnika. Neki koji su preboljeli COVID imaju smetnje sluha, osip, opada im kosa..."

Ispitanicima je dano da identificiraju neke mirise, među njima i mentu, ribu, naranču, ružu i kožu. Čak 39 posto osoba s lošim njuhom umrlo je u periodu od pet godina.

Kada drugi put pogledate svoj nos sjetite se ovog...

Gubitak njuha, dakle, prema njihovim zaključcima, može značiti skoru smrt, no ne bi trebalo odmah dizati paniku jer može ukazivati i na jaku i tešku prehladu.

Zato ovi znanstvenici kažu kako će njihova saznanja više poslužiti u kliničkim testiranjima kao brz i jeftin način identificiranja najugroženijih pacijenata, prenosi Independant.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook