Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednje želje

Evo što su slavni oporučno ostavljali bližnjima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
William Shakespeare supruzi je oporučno ostavio njihov 'drugi najbolji' krevet.

Slavni britanski dramatičar William Shakespeare svojoj je supruzi oporučno ostavio njihov 'drugi najbolji' krevet, a u oporuci datiranoj iz davne 1616. svaka od bardovih kćeri dobila je po 150 funta, što bi danas iznosilo više od 380 tisuća funta (oko 3,5 milijuna kuna), prenosi britanski The Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zamijenit će Charlesa Darwina Velika Britanija: Jane Austen bit će na novčanici od 10 funta Slika nije dostupna Bacon i Warhol nezanimljivi kupcima Ulje na platnu Gerharda Richtera prodano za rekordnih 37 milijuna dolara

Posljednje želje najvećeg pisca engleskog jezika mogu se pročitati u najnovijoj online publikaciji koja sadrži dosad najsveobuhvatniju zbirku javnobilježničkih dokumenata datiranih između 1384. i 1858. godine, a nudi detaljan prikaz imovine, djelatnosti i životnog standarda svake preminule osobe koja je iza sebe ostavila iznos veći od današnjih 530 funta.

Oporuka spisateljice Jane Austen otkriva da je veći dio svoje tada 800 funta vrijedne imovine (danas oko 60.000 funta) ostavila svojoj sestri Cassandri, dok je bratu Henryju ostavila tek 50 funta, koliko i bivšoj dadilji.

Kopija Napoleonove oporuke prodana za 357.000 eura!

'Ti dokumenti nude fascinantan uvid u stvarno stanje i imovinu nekih od najpoznatijih imena britanske povijesti i služe kao izvanredno svjedočanstvo njihove obiteljske povijesti', kazala je o zbirci Miriam Silverman iz tvrtke Ancestry.co.uk koja ju je objavila.

Među više od milijun dokumenata je i oporuka elizabetinskog pomorskog kapetana, istraživača i političara Francisa Drakea, koja pokazuje da je imao sluha za siromahe: davne 1596. stanovnicima Plymoutha ostavio je današnjih 150.000 funta.

Političar William Pitt stariji najstarijem je sinu Williamu 1778. ostavio oko milijun funta (današnjih), a sinu Jamesu samo polovicu toga iznosa. Njemački kompozitor George Frideric Handel preminuo je 1759., ostavivši iznos od oko današnjih 90.000 funta za izgradnju svojeg spomenika u opatiji Westminster.

Godine 1626. znanstvenik i pisac Francis Bacon veći dio svoje ostavštine odlučio je ostaviti svojim zaposlenicima. Njegov sluga Robert Halpeny dobio je današnjih 800.000 funta, a radnik Stephen Paise 700.000 i krevet. Podacima su pridodane brojne zabilješke o zaposlenju, imovini i općem životnom standardu preminuloga.

Originalni podaci čuvaju se u britanskom Nacionalnom arhivu, a među najmlađim su pokojnicima u zbirci dječaci stari 14 godina i djevojčice od 12 godina starosti. To se promijenilo 1837. kada je donijet zakon kojim je kao minimalna dob za pravovaljanost oporuke u Britaniji propisana 21 godina starosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene