Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dokument

Kopija Napoleonove oporuke prodana za 357.000 eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kopija oporuke Napoleona Bonapartea - prodana je na dražbi u Parizu. Komad papira prodan je za čak 357.000 eura.

Golemo je zanimanje za dokument iz 1821. godine. Oporuka je napisana samo 19 dana prije Napoleonove smrti. Veliki državnik, vojskovođa i car tražio je da se njegov pepeo prospe duž obale rijeke Sene. 'Njegova oporuka je jedna od posljednjih stvari koje je napravio svojevoljno. To je povijesni dokument, nešto jedinstveno', kazao je kolekcionas Jacques Nivel.

>>
Napoleonov zaručnički prsten prodan po astronomskoj cijeni

Ipak, želja mu nije ispunjena. Njegov je pepeo 1840. prebačen u pariški Dom invalida. 'Ovo je izvanredan dokument. To su njegove posljednje riječi. Ovo je njegova volja. Htio je završiti u rijeci kako bi bio uz francuski narod kojeg je neizmjerno volio', kazao je aukcionar Alain Nicolas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prodane na dražbama FOTO Ovo su umjetnine koje su prodane za MILIJUNE dolara! Slika nije dostupna Aukcija u Francuskoj Napoleonov zaručnički prsten prodan po astronomskoj cijeni

Ovaj je papir jedan od rijetkih sačuvanih. Naime, nakon njegove smrti, puno je osobnih predmeta nestalo. 'Cijeli je svijet bio zainteresiran za ovaj dokument. Licitiralo se iz Japana, Rusije, Švicarske... interes je bio velik', kazao je Nicolas.

Oporuka je na kraju završila u rukama anonimnog kolekcionara koji je izdvojio 357.000 eura kako bi je imao u svojoj kolekciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene