Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krokodil i zebra

Srednjoškolci pali na 'nerješivom' zadatku iz matematike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan zadatak iz matematike podigao je veliku prašinu među srednjoškolcima u Škotskoj. Tijelo koje je, između ostalog, odgovorno i za provedbu standardiranih ispita u srednjim školama Škotske (SQA), zaprimilo je lavinu kritika na račun toga. No, kritike su neopravdane, jer zadatak nije nerješiv.

Čak dvije trećine škotskih srednjoškolaca pobunilo se protiv preteškog zadatka iz matematike, koji se pojavio na standardiziranom ispitu za srednjoškolce, kojeg provodi SQA i koji ako se prođe na višoj razini, gotovo garantira upad na bilo koje sveučilište tamo.

Pročitajte i ovo Ilustracija kaos u prometu Oluja Gerrit udarila svom snagom: Oštećeno više od 100 kuća, uzbuna zbog poplava... Slika nije dostupna Krive su dvije kovanice Možete li riješiti zadatak koji je podijelio internet?

Od 107 tisuća srednjoškolaca, tek njih 34 posto rješilo je zadatak iz matematike koji glasi:

T(x)=5sqrt(36+x^2) + 4(20-x)

Riječ je o izračunavanju minimalnog vremena potrebnog krokodilu da prijeđe udaljenost od 20 metara iz jezera do zebre, gdje je nepoznanica "x" zapravo udaljenost koju krokodil mora prijeći kroz vodu (vidi na slici).

 

Jedan zadatak iz matematike podigao je veliku prašinu među srednjoškolcima u Škotskoj. Biste li ga vi znali rješiti? ;)

Posted by DNEVNIK.hr on Sunday, 11 October 2015

 

Škotski srednjoškolci još od 60-ih godina 20. stoljeća nisu imali tako lošu prolaznost iz matematike, uočio je Jim Reed, jedan od sastavljača pitanja iz matematike na ispitu iz 2012. godine, prenosi BBC.

Škotski srednjoškolci su tvrdili da je zadatak pretežak ili nerješiv, no mi smo uz pomoć tražilice računalnog znanja Wolfram Alpha, a rješenje možete vidjeti OVDJE. Za sve ostalo tu je YouTube video s rješenjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene