Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogim ljudima petak 13. ulijeva strah u kosti iako ni sami neznaju zašto. Zapravo nikada nije razjašnjeno podrijetlo vjerovanja u nesreću broja 13. Postoje mnoge povijesne činjenice koje ukazuju da se ljudi odavno boje broja 13 i petka 13-og. Primjerice, mnogi neboderi nemaju trinesti kat, a bolnice nemaju sobu s brojem 13.


Strah od broja 13 se naziva triskaidekafobija, dok se strah od petka 13. naziva paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Za ljude koji se straše petka 13. donosimo neka objašnjenja zašto je to tako. Svaki dan ove godine predstavljat će svojevrsni 'petak 13.', no zbog čega se ta brojka zapravo smatra nesretnom?

Vezani članci Zabrana petardi tijekom cijele godine - 3 Prijatelji životinja su za zabranu petardi, a struka kaže: "Improvizirane eksplozivne naprave bit će još opasnije" Slika nije dostupna Dan na lošem glasu: Trinaest groznih stvari koje su se dogodile na petak 13.

Zanimljiva je činjenica da američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije nikada putovao 13. u mjesecu. Jeste li se ikada zapitali zašto u godini ima 12 mjesecu, u zodijaku 12 znakova, u tucetu 12 jaja, na Olipmu 12 bogova? Ili zašto su 12 dana nakon Božića došla Sveta tri kralja i zašto je Isus imao 12 apostola. Slučajnost?

Bilo ih je 13 na Posljednjoj večeri

Priča se kako je Juda Iskariot, koji je izdao Isusa Krista, bio 13. čovjek za stolom gdje je Isus održao posljednju večeru sa svojim sljedbenicima.

1. Loki
Loki je nordijski bog, koji je ubio drugog boga i na taj način pokrenuo lavinu događaja koji su doveli do Ragnaroka (svojevrsne nordijske verzije sudnjeg dana). Slično kao i u slučaju s Isusom, postoji legenda koja govori o 12 bogova za stolom i 13-om, nepozvanom bogu, koji se samoinicijativno pojavio za stolom, a to je prema istoj legendi bio upravo Loki.

2. Kain i Abel
Mnogi kršćani vjeruju kako se tragedija s dvojicom braće dogodila upravo na taj datum - 13. Kršćani isto tako vjeruju kako je Isus razapet na petak, no istraživači vjeruju kako se ne radi o petku 13., no vjerovanje u zlogukost te brojke i dalje ostaje.

3. Vješala
Tradicionalno, prije je do postolja s vješalima vodilo 13 stepenica, a razvila se i legenda kako je uže za vješanje bilo 13 puta prepleteno, no prava brojka je zapravo osam.

4. Apollo 13
Misija na Mjesec koja je završila umalo tragedijom, nakon što je eksplodirao spremnik zraka na letjelici. Nekoliko dana astronautima je život ovisio o koncu, no na kraju su se ipak uspješno vratili na Zemlju.

5. Masakr vitezova templara
Francuski kralj Filip i papa Clement V. naredili su uhićenja i smaknuća vitezova templara u zoru na petak 13. listopada 1307. godine. Svi su bili optuženi za herezu i druga bogohulna djela.

6. G. Krabs i Spužva Bob
Prema toj dvojici likova iz crtića, postoji samo 13 pogrdnih riječi.

7. Vještice i vampiri
Nekoć se vjerovalo kako su se vještice (ili vampiri) okupljali u skupinama od njih točno 13. Bilo koja grupa imala je uvijek isti broj vještica ili vampira.

8. Vražja sreća
Postoji staro vjerovanje da ako imate 13 slova u imenu i prezimenu kako će vas pratiti vražja sreća. Zvuči smiješno, no ako za primjere navedemo Charlesa Mansona, Jacka The Rippera i Theodora Bundyja, onda će se svatko barem na trenutak zamisliti.

9. Tinejdžeri
Djeca i službeno ulaze u tinejdžersku dob s navršenih 13 godina, a svi znamo kako je to za roditelje predstavlja i razdoblje dodatne strepnje.

10. Savršenstvo
U numerologiji se brojka 12 smatra reprezentacijom savršenstva i kompletnosti. Dodati jedinicu savršenstvu generalno gledano, smatra se vrlo lošom idejom, gledano iz aspekta numerologije.

11. Klub 13
U kasnim godinama 19. stoljeća postojala je skupina koja se nazivala Klub 13 (Thirteen Club). Njihov cilj bio je razbiti mit o tome da ako 13 osoba sjedne za stol, jedna od njih će umrijeti u narednoj godini.
Članovima tog kluba bili bilo je i pet američkih predsjednika - Benjamin Harrison, Grover Cleveland, William McKinley, Theodore Roosevelt i Chester A. Arthur. Dvojica su ubijena.

13. Loš dan za zrakoplovstvo
13. listopada 1972. godine u Andama se srušio urugvajski putnički zrakoplov, pri čemu je poginulo 29 putnika, a istog dana se pored piste srušio i sovjetski zrakoplov tvrtke Aeroflot, pri čemu su 174 osobe poginule.

Cijela priča možda potječe još iz biblijskih vremena jer su Adam i Eva upravo na taj dan u godini kušali jabuku koja ih je zauvijek istjerala iz raja.