Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi El Niño

Stiže vremenski fenomen, utjecat će na milijarde ljudi: "To je još jedan poziv na buđenje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svjetska meteorološka organizacija UN-a upozorila je na dolazak El Niña, prirodnog fenomena koji utječe na milijarde ljudi.

Svjetska meteorološka organizacija UN-a (WMO) upozorila je na dolazak El Niña, prirodnog fenomena povezanog s promjenama klime.

Upozoravaju da su pripreme za ekstremne vremenske prilike ključne za spašavanje života i okoliša.

Posljednji veliki El Niño zabilježen je 2016., godini koja je i dalje upisana kao najtoplija zabilježena godina. Novi El Niño dolazi na vrhuncu globalnog zagrijavanja potaknutog emisijama ugljika uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Može pojačati ekstremne vremenske uvjete, a temperaturni rekordi već su srušeni na kopnu i moru u zemljama diljem svijeta. WMO navodi da postoji 90 posto vjerojatnosti za nastavkom El Niña do kraja 2023.

Prirodne varijacije u vjetrovima i temperaturama oceana u Tihom oceanu pokreću nepravilne promjene između El Niña i hladnijeg La Niña. To je najveći prirodni klimatski fenomen na planeti koji utječe na milijarde ljudi.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Donosi poplave i visoke temperature

El Niño obično donosi više poplava na jugu SAD-a, jugu Južne Amerike, Rogu Afrike i središnjoj Aziji, dok jaki toplinski valovi i suše često pogađaju istočnu Australiju, Indoneziju, južnu Aziju i Srednju Ameriku.

"Pojava El Niña uvelike će povećati vjerojatnost rušenja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim dijelovima svijeta i u oceanu", rekao je Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a.

Pročitajte i ovo Muškarac se u Tel Avivu u ljude zabio automobilom - 1 Zabio se u ljude VIDEO Krvavi napad u Izraelu, ima mrtvih i ranjenih. Objavljena zlokobna poruka: "Pripremite se za brojenje mrtvih i ranjenih, krv naše djece nije jeftina"

"Deklaracija WMO-a signal je vladama diljem svijeta da organiziraju pripreme. Rana upozorenja i shvaćanje ozbiljnosti ekstremnih vremenskih događaja povezanih s ovim velikim klimatskim fenomenom, od vitalne su važnosti za spašavanje života", kazao je.

Posljednjih mjeseci zabilježene su rekordne temperature. U Ujedinjenom Kraljevstvu prosječni temperaturni rekord za lipanj oboren je za gotovo jedan stupanj, a toplinski val pogodio je brojne zemlje. Led oko Antarktike pao je na rekordno nisku razinu, piše The Guardian.

Meteorolozi upozoravali na klimatsku krizu

Znanstvenici su rekli da se radi o klimatskoj krizi na koju su upozoravali, a ne o neočekivanom porastu zagrijavanja. Neki istraživači misle da bi El Niño mogao dovesti do toga da 2023. bude najtoplija zabilježena godina, iako bi ju već 2024. godina mogla nadmašiti.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović o novom šefu VSOA-e Milanović hitno sazvao presicu: "Da je sveti Petar kandidat, ne može! Ovako se ponašaju karteli, ovo je ucjena"

"To je još jedan poziv na buđenje i shvaćanje kako ne idemo u pravom smjeru te da ograničimo zagrijavanje unutar ciljeva osmišljenih za značajno smanjenje utjecaja klimatskih promjena", kazao je Chris Hewitt, direktor klimatskih usluga WMO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene