Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgore tek slijedi

Vrućina bez presedana: Zabilježili rekordne temperature, prvi toplinski val stigao im ranije nego inače

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kina je zabilježila najveći broj dana s temepraturom višom od 35 stupnjeva u prvih šest mjeseci još otkako Nacionalni klimatski centar bilježi temperature.

U prvoj polovici ove godine Kina je zabilježila prosječno 4,1 dan s temperaturom višom od 35 stupnjeva Celzijusa, što je najviše od 1961. godine, objavio je Nacionalni klimatski centar.

Nacionalni prosjek izračunat je pomoću broja dana s visokim temperaturama koje su zabilježile meteorološke postaje u cijeloj zemlji. Kina je već doživjela četiri regionalna toplinska vala ovog ljeta, koji su stigli ranije i bili su rašireniji i ekstremniji nego prethodnih godina, prenosi CNN.

Sjeverna Kina, gusto naseljena regija sa stotinama milijuna stanovnika, posebno je teško pogođena, a sljedećih tjedana se očekuje još toplinskih valova.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Japanu - 4 Građanima izdano upozorenje VIDEO Kaos u Japanu, evakuirane stotine tisuća ljudi, najgore tek dolazi: "Budite vrlo oprezni!"

U glavnom gradu pokrajine Hebei, Shijiazhuangu zabilježeno je 17 dana s visokim temperaturama, u Pekingu 14 takvih dana, dok je diljem zemlje 110 meteoroloških postaja zabilježilo rekordne temperature, priopćio je centar.

Prvi ovogodišnji toplinski val u Kini stigao je 28. svibnja, više od dva tjedna ranije nego inače i zahvatio je 15 pokrajina. Do sredine lipnja više od 200 milijuna ljudi u sjevernoj Kini patilo je od maksimalnih dnevnih temperatura iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

Tijekom četvrtog, i najjačeg, toplinskog vala koji je trajao od 21. do 30. lipnja, temperatura u Pekingu skočila je iznad 41 stupnja postavljajući novi rekord za najtopliji dan u glavnom gradu u lipnju.

Nacionalni klimatski centar rekao je da je toplinski val bio najekstremniji s kojim se Kina susrela u proteklom desetljeću u lipnju, mjesecu kada su ponovljeni toplinski valovi iznimno rijetki. Kako se klimatska kriza pojačava, znanstvenici kažu da će opasni, rekordni toplinski valovi postati sve češći i jači.

Zhou Bing, šef klimatske službe Kineske meteorološke uprave, rekao je za državne medije da je Kina nedavno iskusila visoku učestalost ekstremnih vremenskih događaja povezanih s El Ninom – prirodna klimatska promjena koja je obilježena toplijim morem od prosjeka površinske temperature u Tihom oceanu blizu ekvatora.

"Razvoj El Nina dovest će do povećanja padalina u južnoj Kini ljeti i smanjenja padalina u sjevernoj Kini, s poplavama na jugu i sušom na sjeveru", citiran je Zhou.

Pročitajte i ovo Podmornica OceanGate - 7 Tragedija podmornice Posljednji sati putnika Titana: Sjedili su u mrklom mraku u hladnoći i slušali glazbu

Dok je sjeverni dio zemlje patio od velikih vrućina, jugozapad su pogodile teritorijalne kiše prošlog tjedna. Četiri osobe su poginule, a tri su nestale nakon što su prošlog utorka klizišta izazvana kišnim olujama i iznenadnim poplavama pogodila pokrajinu Sichuan, izvijestila je državna novinska agencija.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene