Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o novom šefu VSOA-e

Milanović hitno sazvao presicu: "Da je sveti Petar kandidat, ne može! Ovako se ponašaju karteli, ovo je ucjena"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Zoran Milanović Predsjednik Zoran Milanović Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.HR +0 Predsjednik Zoran Milanović Galerija 1/5 >>
Predsjednik Zoran Milanović održao je izvanrednu konferenciju za novinare na temu nasljednika šefa VSOA-e. "Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila", rekao je predsjednik. "Ovo je ucjena, iznuda, tako se karteli ponašaju", dodao je.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je da ga HDZ i premijer Andrej Plenković u vezi s imenovanjem ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) ucjenjuje poput kartela, da mu nabacuju imena preko tarabe te poručio da s ministrom obrane Banožićem neće komunicirati jer je samo teklič.

Na početku izvanredne konferencije za medije rekao je kako se posljednjih dana izbjegavao obraćati medijima, ali da je situacija ozbiljna i da sada to mora učiniti.

"Situacija je ozbiljna i tko god to svodi na sukob ega, ne misli dobro ovoj državi. Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila", kazao je Milanović na početku presice kojoj je tema bila nasljednik šefa VSOA-e. 

"To govorim kao netko tko je osobno sudjelovao u kreaciji zakonskih rješenja ovakvih situacija", kaže Milanović te dodaje da se šefa VSOA-e bira isključivo suglasjem predsjednika i premijera.

Milanović je potom govorio o kronologiji biranja šefa VSOA-e i načinu imenovanja na dužnost i kako je teklo usuglašavanje do prije dvije godine, kada su, kaže, premijer i on još imali komunikaciju. 

Kronologija suradnje

Prisjetio se i situacije kad je Kolinda Grabar-Kitarović tražila njegovu ostavku ubrzo nakon izbora. Rekao je kako je mogao tada prekinuti komunikaciju s njom, ali nije. S Grabar-Kitarović je, kaže, održavao kontakt cijelo vrijeme, bez obzira na neslaganja.

"Ante Kotromanović došao je predsjednici, ona je saslušala i usuglasila se s tim. Uloga ministra obrane uloga je tekliča. Prijedlog može doći od predsjednika Vlade ili normalnije od predsjednika Republike, koji je i vrhovni zapovjednik. Mi smo se tada usuglasili", rekao je Milanović.

"Sa sadašnjim premijerom imam iskustvo produljenja mandata Markiću. Kako to funkcionira? Tako da me on nazvao, da smo razgovarali i ja sam rekao - u redu.

Milanović pozvao Plenkovića na razgovor

"I sad ovo. Pokušaj ucjene, nereagiranja na nepravilnosti, čiji rezultati, rješenje su dostavljeni samo meni i Plenkoviću i sad ću ja tu stati, računajući da ste informirani što kaže Ustav, pa da vidimo tko pokušava naći suglasje. Ponovo pozivam Plenkovića na razgovor, pa da vidimo tko je kriv, a tko grbav", kaže Milanović. 

U međuvremenu, Milanovićev savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić predložio je prošloga tjedna žurno sazivanje sjednice Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, s obzirom na to da sadašnjem šefu VSOA-e Kinderu mandat istječe 10. srpnja. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov Milanovića je pitala zašto predsjednik i premijer ne sjednu zajedno za stol. "I što vam smeta kod Validžića?" pitala je reporterka. 

"Inicijativa o kojoj govorite je moja inicijativa, da se pronađe rješenje, da služba funkcionira", kaže predsjednik. 

"Koliko je mjeseci prošlo otkad sam se obratio premijeru i rekao mu da sustav ne funkcionira? Ne samo da sam tražio razrješenje već sam predložio i da se sjedne i da se razgovara, uputio sam dopis u prosincu i što to nije, prosim vas lepo, jasno? Onda je sam Kinder tražio da ga se razrješi. Plenković kupuje vrijeme i laže. Kinder nastavlja dolaziti na posao. On je napravio sve što je mogao. Dalje nije mogao. Ekipica mi preko tarabe baca ime. Ti ljudi trebaju odgovarati za kršenje Ustava. Gdje god mogu, nešto ukradu, kad otvore oči, to im je prvo na pameti."

"Seljački i nasilu"

Potom se obrušio na ministra Grlića Radmana nazvavši ga ludim šeširdžijom iz knjige Alisa u zemlji čudesa, koji govori, ali ga nitko ne razumije. Obrušio se više puta i na ministra Banožića: "S obzirom na to da DORH diže optužnice nakon 10 godina, miran je...." rekao je predsjednik. 

"Ovi rade seljački i nasilu", rekao je Milanović o postupku HDZ-a u vezi s imenovanjem šefa VSOA-e. Kaže da Plenković manipulira, a da će organizaciju voditi netko koga će izabrati na sastanku, koji je, kaže, on inicirao. 

"Da je sveti Petar, ne može. Ovako se ponašaju karteli, ovo je ucjena", kazao je Milanović o prijedlogu Vlade da se Validžić imenuje za novog šefa VSOA-e. "Nacionalna sigurnost je kompromitirana", istaknuo je. 

Na pitanje ima li on svog kandidata, kaže: "Dajte, imajte poštovanja". A o tome osjeća li se odgovornim za situaciju poručio je: "S obzirom na to da ste kritični, imate li vi neki prijedlog? Mi smo demokratska država, ja nemam izvršne ovlasti". 

Na ponovno pitanje smatra li se odgovornim, kaže: "Činjenica je da poštujem procedure u demokraciji. Da ne može netko raditi sve što mu padne na pamet. Ne volim reći ne osjećam se odgovornim, ali radim što mogu." 

"Naravno, ja sam odgovoran za sve", rekao je potom ironično. 

Na pitanje zašto je novinaru Jutarnjeg lista zabranjen dolazak na presicu, Milanović je rekao: "Zato što to nije medijska kuća, već je to kartel. To nije medij. Tko god tamo piše, nije novinar", tvrdi predsjednik. Njegov glasnogovornik rekao je pak da novinaru nije zabranjen dolazak, već da nije pozvan. 

Plenkovićeva izjava

Premijer Plenković poručio je u ponedjeljak da je ministar obrane Mario Banožić za šefa VSOA-e predložio kompetentnu osobu te da je na predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću teret odgovornosti za to što još uvijek nije imenovana čelna osoba te Agencije.

Aktualnom ravnatelju VSOA-e generalu Ivici Kinderu, koji je zbog financijskih malverzacija u službi od kraja prošle godine u ostavci, mandat istječe 10. srpnja, a nema dogovora o njegovu nasljedniku. Ministar Banožić predložio je generala Miju Validžića, no predsjednik Milanović ne želi supotpisati taj prijedlog.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, predsjednik - 3 Problemi u VSOA-i Tajna služba ostaje bez čelnika? Zbog sukoba Milanovića i Banožića ne može se naći nasljednik

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, tajnim službama upravljaju ravnatelji koje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, pri čemu ravnatelja predlaže ministar obrane.

"Tu je teret odgovornosti na predsjedniku Republike. Nema tu nikakvog ega, ima prijedlog koji stoji, koliko je meni poznato od veljače, u Uredu predsjednika", rekao je Plenković upitan je li razlog neimenovanju sukob ega njega i predsjednika, a odbacio je i tumačenja da je zbog neimenovanja šefa VSOA-e ugrožena nacionalna sigurnost.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene